Лекари и медицински сестри от цялата страна излязоха на мълчалив протест срещу насилието над медицински лица. Те напуснаха за кратко работните си места, за да покажат, че така повече не може.

Преди години нападението над лекари на работното място беше инкриминирано, но все още няма ясни данни дали така те са по-добре защитени.

По неофициални данни на Българския лекарски съюз през последните три години има над 600 случая на агресия над лекари, а присъдите са едва 3-4.

Лекарите заявиха, че искат промяна в отношението към тях.

Снимка: Мария Савкова

Повод за днешното недоволство стана жестокото нападение на д-р Албена Гагова от болница „Шейново” след спор с баща на новородено.

Гагова беше нападната на работното място и по-късно – намерена от свой колега в локва кръв и в безпомощно състояние. Мъжът е задържан, но пред съда се обяви за невинен.

В момента д-р Гагова се възстановя успешно.

„Получихме много голяма подкрепа насочена само в една посока – да спрем насилието по болниците и в цялата страна, и се надявам това да се случи”, заяви директорът на „Шейново” д-р Румен Велев.

Той добави, че всички искат справедлив процес за извършителя на престъплението.

С лентички върху престилките "Не на насилието" лекарите в Русе настояват за най-строги наказания спрямо тези, които посегнат срещу медицинско лице.

Персоналът на Онкодиспансера излезе за 15 минути пред сградата, за да се обяви срещу агресията. Медиците от двете болници в града не прекъснаха обслужването на пациентите си, но работиха през целия ден с лентички "Не на насилието".

„Много е трудно да идваш всеки ден на работа, когато си подложен на такъв стрес. Да си мислиш, че някой просто ще дойде и независимо от твоите усилия да бъдеш добър професионалист, да бъдеш внимателен към всеки един пациент, срещу себе си да срещнеш недоброжелателно отношение”, каза д-р Евелина Димова.

В Бургас, където през туристическия сезон лекарите са свръхнатоварени, агресивното отношение е с повод и без повод.

"Лошото е, че набира скорост един култ към грубата сила в обществото и това е абсолютно неприемливо”, каза зам.-управителят на УМБАЛ в Бургас д-р Светлозар Георгиев.

Цялата медицинска общност във Великотърновска област се включи в протеста. Лекари, медицински сестри, санитари и администратори напуснаха работните си места за 15 минути по обед.

Мирно и мълчаливо здравните работници казаха "Не на агресията" пред паметните плочи с имената на колегите им загинали през годините по време на изпълнение на служебния си дълг.

"Надяваме се по съвсем друг начин обществото да започне да гледа на нас като хора, които се грижим наистина за тяхното здраве, които отдаваме всичко от нас, за да се чувстват те по- комфортно. Смятаме, че това, което се случва в обществото към нас не е заслужено", заяви медицинската сестра Виолета Георгиева.

Медици от УМБАЛ „Св. Анна“ в София също се присъединиха към протеста. 

Пред Александровска болница в София също имаше импровизиран протест.

„Жалкото е, че има закон за криминализиране на тези деяния, но той не се спазва за съжаление и както видяхте свидетели сме и на последния такъв акт. Грубо посегателство по време на извършване на служебни задължения на лекар, което е недопустимо в 21 век”, коментира председателят на лекарския съюз в Александровска болница проф. д-р Борис Богов.

Пациенти също изразиха солидарност с лекарите.