От началото на годината са регистрирани 25 случая на насилие над медицински екипи в цялата страна, като като става въпрос само за специалисти от Спешните центрове. От началото на годината досега 12 медицински лица от столичната Спешна помощ са били нападнати по време на дежурство.

Тревожните данни оповести министърът на здравеопазването Николай Петров след работна среща в прокуратурата.

Той поясни, че половината от случаите са на физическа агресия.

„Здравеопазването се ангажира с тотално оборудване на всички екипи с паник бутони, GPS системи с възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полиция”, допълни Петров.

На срещата присъства и вътрешният министър Валентин Радев, според който МВР не може да бъде изцяло отговорна за зачестилите случаи на насилие над лекари и спешни екипи.

„МВР ще направи обследване и ще даде предписание на всички лечебни заведения, които имат спешна помощ, какво може да се направи. Управителите трябва да поемат всичко, което им е предписано”, допълва Радев.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров поясни, че от страна на прокуратурата също ще бъдат взети мерки. 

Статистиката на прокуратурата сочи, че през 2014 г. са образувани пет дела, а са осъдени четирима души. През 2015 г. са образувани четири разследвания и само един е осъден. През миналата година за нападения над медицински лица има започнати само две дела.

Очаква се да бъдат определени и прокурори, чиито ресор ще бъдат болниците. Така те ще реагират максимално бързо при подаден сигнал, коментира още главният прокурор.

Българският лекарски съюз събира данни от всички болници и Спешни центрове за агресията над лекари в цялата страна.