Зак Дикисън е планетолог от Природонаучния музей в Лондон, който изследва древните езера и океани на Марс.

"Работата ми е основно върху това как е изглеждала Марс в миналото. Аз съм геолог и изследвам каменната й обвивка в момента, за да разбера каква е била тя преди", обяснява той.

Зак Дикисън беше в София, за да изнесе лекция за Марс по покана на форум "Рацио".

„Знаем, че е имало много течна вода преди на Марс. Но това, което проучвам в момента, е система от езера, които се вливат едно в друго, които най-вероятно са съставяли океан. Днес е много различно място. Много е студено, атмосферата е много тънка. Не е място, където можете да се разхождате свободно без космически костюм. Много некомфортно място за живеене”, разказва още планетологът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Едно време, когато са използвани първите телескопи масово от любители, някои хора са забелязали, че по повърхността на Марс има образувания подобни на канали и те тогава са сметнали, че вероятно на повърхността на Марс не просто растения и реки, а дори има живот. Тогава са започнали да смятат, че на повърхността има подобен цивилизован живот и че той може би представлява заплаха за собствения ни вид”, коментира Никола Кереков от форум „Рацио”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Възможно е да съществува живот там, но той ще е под земята, където е малко по-топло, по-защитено, но това, което наистина си мисля, че трябва да търсим, е дали е имало живот там в миналото. И това е по-вероятно”, допълва Зак Дикисън.

Дори има теории, според които е възможно животът да е възникнал първо на Марс, а след това да е бил пренесен на Земята.

Снимка: btvnovinite.bg

„Винаги съм бил заинтересуван от геологията и от Космоса. Затова за мен да изучавам геологията и историята на различна планета от Земята е много интересно. Още повече как са се появили по едно и също време, но са се превърнали в съвсем различни места”, разказва Зак Дикисън.

Може да видите какво представлява Космоса с някоя от следващите лекции на форум „Рацио”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Един от начините, по които изчисляваме възрастта, е чрез броя кратери на повърхността. Това е като да погледнете Луната – виждате кратерите и можете да ги преброите. Ние знаем колко такива се създават всяка година от ударите от астероиди и оттам знаем каква е възрастта на всеки космичен обект. Така знаем откога съществува Марс. Бих се радвал да отида там”, завършва планетологът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!