В обозримото бъдеще НАСА ще открие доказателства за живот на Марс, но човечеството няма да бъде готово да приеме това революционно откритие, заяви д-р Джим Грийн, водещ учен в космическата агенция.

През март 2021 г. на Червената планета трябва да кацнат два нови роувъра – един на НАСА и един на Европейската космическа агенция. Очакванията са, че двата апарата могат да открият следи от живот в рамките на неповече от два месеца.

Машината на НАСА ще изследва слоевете на марсианската почва, като ще търси органични материали, които са символ на живот. Част от тези проби ще бъдат изпратени обратно на Земята, като това ще се случи за първи път в историята ни.

“Това ще предизвика изцяло нов начин на мислене. Не мисля, че сме готови за тези резултати. Това ме притеснява, защото смятам, че сме наистина близо да обявим откритието на живот на Марс”, коментира той пред “Съндей Телеграф”.

Според учения това откритие може да предизвика изцяло нов вид въпроси сред учените. “Ще се питаме – този живот прилича ли на нашия? Имаме ли връзка? Може ли съставките на живота да пътуват от планета на планета или ние просто имаме най-подходящите условия?”, казва той.

“Няма причина да смятаме, че няма други цивилизации из вселената, защото откриваме нови екзопланети, подходящи за живот, навсякъде”, допълва д-р Грийн.