„Спейс Екс” на Илон Мъск представи космическият кораб „Старшип” за полети до Луната, Марс и други места в Слънчевата система. По думите на Мъск той може да бъде изпратен в орбита след по-малко от 6 месеца, предаде БТА.

Снимка: Reuters

„Старшип" е за многократна употреба и е проектиран да лети на дълги разстояния и да транспортира товари, както и до 100 души. Мъск нееднократно е подчертавал, че основава компанията си през 2002 г. с цел да помогне на човечеството да колонизира Червената планета.

Снимка: Reuters

Американският предприемач потвърди, че първият тестов полет на кораба на височина 20 километра ще бъде осъществен след 1-2 месеца

„Може да прозвучи безумно, но искаме да достигнем орбита след по-малко от шест месеца”, заяви Мъск по време на презентацията в Тексас.

Също така „Старшип” може да каца перпендикулярно при завръщането си на Земята.

Стриймваното на живо събитие беше посветено на 11-годишнината от първото извеждане на полезен товар в орбита с ракета-носител „Фалкон-1" на компанията.

Снимка: Reuters

През август основателят на „Спейс Екс" съобщи за успешното изпитание на прототипа „Стархопър". В рамките му бяха тествани инженерни решения, които трябва да залегнат „Старшип".

По време на речта си Илон Мъск заяви още, че не вярва в извънземни, тъй като няма признаци за съществуването им.