Доброволците от Източна Европа са основните спасители на бежанците от Украйна вече 52 дни, но възможностите им се изчерпват.

Инвазията на Русия в Украйна обрече повече от 4 660 000 души на бягство по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. 

По-голямата част са преминали в Полша, в която живее най-голямата украинска общност в региона - около 1 милион преди войната.

Александра и дъщерите ѝ получават убежище в полски манастир

"Тъй като дъщеря ми Алевтина е с церебрална парализа, доброволци ни закараха от апартамента, в който живеехме до влака, беше на 11 март. Не знаехме къде отиваме, просто се качихме на влака и ни казаха - бягайте там ще ви помогнат", разказва Александра.

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на войната в Украйна, Полша приютява над 2 670 000 бежанци. Немската телевизия АРД описва ситуацията с настаняването на бежанци като "пръскане по шевовете", защото след Румъния, Полша е втората страна с най-малко жилищно пространство на човек (29 кв. м. при средно 40 за ЕС). В началото на войната, столицата Варшава  разполага само с една сграда за евентуална вълна от бежанци. Именно доброволческите усилия по-късно спасяват страната от хуманитарен крах. 

Украинците, които са останали в Молдова са над 415 000. Това я прави петата по приемане на бежанци страна. "Бедните помагат на отчаяните", отбелязва "Гардиън" за ситуацията, която е истинско предизвикателство за малката държава.  По искане на Кишинев - пожелал помощ и от Европейския съюз - Световната продоволствена програма на ООН се отзова с помощи за бежанците.

"Някои хора, които познавахме още от училище в Одеса, ни се обадиха и попитаха дали можем да посрещнем децата им тук заради избухналата война. Веднага се съгласихме, защото всички сме хора и трябва да се разбираме и да си помагаме в тази ситуация", посочва Мария от Молдова.

Снимка: btvnovinite.bg

Мария от Паланка и нейните роднини са едно от всичките 30 000 приемни семейства в Молдова, които приютяват 90% от новодошлите, в изградените от държавата центрове са настанени едва 10%.

От началото на войната близо 709 000 бежанци от Украйна са избягали и останали в Румъния, което я прави втората най-приютяваща страна. Според официални данни само на 12 април са влезли 8000 yкраински гpаждани, част от тях на път за България.

Тези, които остават в Румъния получават убежище в хотели, домове на доброволци, погранични лагери. През март месец властите подкрепиха финансово хората, които приютяват бежанци с 20 леи или около 8 лв. на ден.

Украинци чакат документи за временна закрила, биват пренастанявани, пристигат за транзит. Така изглежда България на картата на бежанската криза в Източна Европа.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидия споделя за своя челен сблъсък с българската институционална подкрепа.

„Първо звъня на т.нар. Национален централен телефон, на който ми казаха, че нямат възможността в момента, не разполагат с ресурса и местата, на които могат да ги настанят. Аз поех инициативата да звънна на Общината. От там ме препратиха на друг телефон, който е изключен и стигнах до областна администрация, които казаха, че няма места за настаняване“, разказва Лидия Тибелова.     

Лидия споделя, че най-често, бежанците, които останат у нас, се насочват към морето.

По данни на Гранична полиция, от началото на инвазията у нас са влезли над 175 000 украински бежанци, а са си тръгнали към 93 000. Т.е. украинските бежанци на българска територия към 12 април са 82 000 души. Когато напускат страната, най-много пътуват към Турция и Гърция.