Атанаска Дишева е един от четиримата членове на Висшия съдебен съвет, който гласува „Против“ кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В „Тази неделя“ тя заяви, че след като е избран за обвинител №1, мнението ѝ не се е променило.

„Нищо от това, което се случва не опровергава нищо от това, което тогава послужи като основание да гласувам „Против“. Не се зачита презумцията за невиновност – случая с президента, Божков. Повдигането на обвинения дори не е предпоставка някой да се нарече виновен. Поставя се каруцата пред коня, извършват се действия, които предполагат доказана вина“, коментира магистратът.

Тя уточни, че ВСС са поискали допълнителна информация от Американския департамент по случая „Миталов“, но едва ли ще я получат. Реакцията им идва, след като САЩ поставиха „черен печат“ на съдия Андон Миталов заради корупция.

По думите ѝ тя няма представа как Съединените щати имат данни за корупция относно съдия Андон Миталов. Заяви, че ѝ е трудно да заеме позиция относно вината на магистрата.

„Би трябвало да се вярва на американската държава, излизайки с такава позиция. От друга страна, ние съществуваме в нашата държава, имаме процесуални правила, собствени закони и презумцията за невиносвност, с която трябва да се съобразим“, обясни Дишева.

Магистратът посочи, че се е запознала от медиите с искането на ресорния министър Данаил Кирилов – ВСС да освободи Миталов, защото е навредил на съдебната система. Тя добави, че в петък подобно искане не е постъпвало.

„Единственият случай, в който съм чувала името на съдия Миталов е по казуса с даването на възможност на г-н Малинов да замине за Русия и да получи награда, след като е бил задържан. Иначе не го познавам“, обясни Дишева. 

Според юриста, в писмото от САЩ не се споменава конкретен случай, а само се твърди за сериозна корупция. „Свързването му със случая на Николай Малинов е въпрос на интерпретация. Ако се образува дисциплинарно производство, ще трябва да бъде избран състав, който да проведе разследване“, уточни тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!