Не е безпрецедентно да бъдат връщани еврокомисари, случвало се е и с други членове на еврокомисии, уточни евродепутатът от ГЕРБ – Емил Радев, в предаването „Лице в лице”. Двама кандидати за еврокомисари - от Румъния и от Унгария, не издържаха изпита в юридическата комисия на Европейския парламент.

Той отбеляза, че правната комисия в ЕК е направила списък с кандидатите, които нямат проблеми с декларациите за конфликт на интереси. Имаше спорни обстоятелства, наложи се някои от кандидатите да дават допълнителна информация, други бяха изслушвани, уточни Радев, който е член на комисията. 

"Румънската кандидатка имаше неясноти по кредити за близо 1 млн. евро. Част от тях не бяха декларирани и бяха взети от частно лице, тези кредити пък бяха дадени частично на партията, на която тя е член. Не беше ясно как се изплащат”, обясни Емил Радев.

По думите му тя обяснила, че е върнала кредита в имоти, но това не е било отразено никъде. В Румъния срещу нея има разследване, каза още Радев.

Унгарският кандидат не беше декларирал създадена от него адвокатска кантора още през 90-те години. Там също се намери конфликт на интереси. Тези двама комисари изобщо не достигнаха до изслушванията, обясни още Радев.

За френската кандидатка той обясни, че не е дала задоволителни отговори на изслушването, представянето и не беше особено силно, посочи той.

Според него българският кандидат – Мария Габриел, е имала блестящо представяне. Единодушно получи одобрението на координаторите на комисиите, в които беше изслушана, каза Емил Радев.   

Кандидатът за еврокомисар на румънците е важен за нас, защото на тях е даден ресорът "Транспорт", обясни Емил Радев. 

"Пакетът ''Мобилност'' не може изцяло да бъде отхвърлен. Оттук-нататък браншът трябва да седне на една маса с колегите от Комисията по транспорта и да се види кои са най-важните точки, по които трябва да се борим. Реалностите вече са други и трябва да вървим към компромис, за да минимизираме щетите и българският интерес в този случай да бъде максимално защитен'', подчерта той.

,,Новият кандидат за еврокомисар по правосъдието - Дидие Рейндерс, ясно заяви, че ще направи всичко възможно да влезе в сила новият европейски механизъм за върховенството на закона, който да замени всички останали механизми и така да има постоянен мониторинг за всички държави-членки, не само за нас и Румъния'', обяви евродепутатът. Той допълни, че новата европейска прокуратура ще започне да действа от следващата година.