Зелена светлина получава Мария Габриел за еврокомисар с ресор „Иновации и младеж”. Българката успешно взе изпита пред евродепутатите.  

За 3 часа тя отговори на 25 технически въпроса, за да убеди специализираните комисии, че е подготвена да управлява ресор "Иновации и младеж" в бъдещата Европейска комисия.

Двете ресорни комисии – по промишленост и по култура единодушно са взели решение да одобрят Габриел. Информацията е все още неофициална, а резултатът ще бъде обявен на 17 октомври.

Мария Габриел за втори път преминава през доста деликатното изпитание на диалог с евродепутатите. Първият беше през 2017 г., когато се присъедини към Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер. И вчера видимо успя да убеди, че е натрупала необходимия  опит оттогава.

Европа трябва да е водещ фактор в науката и реален конкурент на Съединените щати и Китай. Това е акцент в програмата на Мария Габриел за работата й в бъдещата еврокомисия.

Снимка: Ройтерс

„Неслучайно започнах с цифровия единен пазар. Радвам се, че много от инициативите ми в предишния ресор с този могат да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците”, заяви Габриел.

Първите реакции след изслушването бяха положителни сред всички политически сили.

Снимка: Ройтерс

„Първите коментари от някои от моите колеги са, че тя сложи летвата много високо за следващите изслушвания на следващите комисари, които ще бъдат след няколко дни”, разкрива евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП.

„Госпожа Габриел успя да адресира най-важните въпроси, които стоят пред ЕС. Защо ЕС изостава значително от глобалните сили като Съединените щати или дори от Израел по отношение на иновациите и технологичното развитие”, смята Илхан Кючук от праламентарната група на „Обнови Европа”. 

Снимка: Ройтерс

Мария Габриел отговаря на френски език и получи комплименти за това.

„Тя говори идеално. Чудесен френски език, практически без разлика от родените с френски език, родените във френския език”, заяви евродепутатът Иво Христов от Алианс на европейските социалисти и демократите, който е известен франкофон.  

Не трябва да се делим на управляващи и опозиция, когато става въпрос за българска кандидатура за висок европейски пост, смятат нашите евродепутати.

Безпрецедентната интрига около състава на бъдещата ЕК обаче продължава и след изслушването на Габриел. След отхвърлянето на кандидатите за еврокомисари на Унгария и Румъния, заради конфликт на интереси, напрежението около изслушванията рязко се покачи. Унгария вече предложи нов кандидат, отново близък до премиера Орбан.

Чака се решението на Румъния. На 23 октомври, дори само един или двама от кандидатите за еврокомисари да не се харесва на депутатите, целият състав на комисията може да бъде отхвърлен.