Не понижение, а надграждане с отговорност в ключова за бъдещето на ЕС област – така еврокомисарят Мария Габриел коментира пред журналисти в Брюксел номинацията си за ресор „Иновации и младеж” в следващия състав на ЕК.

„Това е признание за България (…) За мен беше важно в новия ресор да са неща, свършени в миналия мандат – суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове и киберсигурността се финансират от програма „Хоризонт 2020”, а след това – от „Хоризонт Европа”, която ще ръководя”, обясни Габриел.

Тя отбеляза, че запазва „в голяма част” контрола върху досегашния си ресор („Цифрова икономика и цифрово общество”), макар той да отива в портфолиото на новия зам.-председател на ЕК Маргрете Вестегер. „Ще отговарям за финансирането и за новия начин, по който ще функционира програмата „Хоризонт Европа” – бюджетът е 100 млрд. евро, това е трето перо в бюджета след земеделието и кохезионната политика”, подчерта Мария Габриел.

Вижте целия коментар на еврокомисаря тук:

Половината от парите са за студентска мобилност по програмата „Еразъм”, която трябва да получи тройно повече средства в сравнение със сегашното положение.

Какви ще са приоритетите ѝ? „Да предлагаме европейски решения за днешните предизвикателство (…) говорили сме за изтичането на мозъци и необходимостта да ги задържим вътре в Европа” (…) Искам научните изследвания, иновациите, да носят на младите хора практически умения”.

„Икономики като нашата, където част от традиционните сектори като тежката индустрия, няма как тепърва да се развият по начин, по който да настигне други, които са стигнали напред, нашият шанс е това – нови технологии и образование”, категорична беше Габриел.