Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новата структура на следващата Европейска комисия.

Акценти в работата на новата комисия ще бъдат промените в климата, новите технологии и финансовата стабилност.

Комисията ще се състои от осем заместник-председатели.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция – те ще бъдат едновременно и еврокомисари.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Холандия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата.

Първоначално се смяташе, че портфолиото му ще включва съдебната реформа и механизма за наблюдение. Той беше и водещият кандидат на европейските социалисти за поста председател на ЕК.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията. Страната ни се бореше именно за ресор в сферата на високите технологии.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката и ще отговаря за финансовите услуги.

Жозеп Борел (Испания) ще отговаря за „По-силна Европа на световната сцена“;

Вера Йоурова, (Чешка република) получава „Ценности и прозрачност“. Тя беше с ресор "Правосъдие", като при посещенията си у нас не веднъж е правила коментари за проблемите с прозрачността на институциите и борбата с корупцията. Освен това и при една от визитите си в София тя се обяви в подкрепа на Истанбулската конвенция като инструмент в борбата с домашното насилие в ЕС. Въпреки това, след протести на консервативни и религиозни организации властите у нас пратиха международния документ в Конституционния съд, който със свое решение им даде възможност да не го подкрепят.

Маргаритис Схинас (Гърция): поема ресора „Съхраняване на европейския ни начин на живот“;

Марош Шефчович (Словакия): „Междуинституционални отношения и перспективи“;

Снимка: Европейска комисия

Дубравка Шуица (Хърватия): „Демокрация и демография“.

Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за ресор „Бюджет и администрация“.

Дидие Рейндерс (Белгия) ще отговаря за ресор „Правосъдие“ (включително по въпросите за върховенството на закона). Страната му дълги години беше против влизането на България в Шенген и заради проблеми именно в съдебната система.

Мария Габриел (България) "преминава към създаването на нови перспективи за младото поколение" с ресор „Иновации и младеж“.

Стела Кириaкидес (Кипър) ще ръководи ресор „Здравеопазване“.

Кадри Симсон от Естония ще отговаря за ресор „Енергетика“. Този състав на ЕК ще има голяма роля за реализацията на проектите „Белене” и газовия хъб „Балкан”, в които се очаква голяма роля на Русия, а балтийските страни имат все по-сложни отношения с Москва.

Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме отговорността за ресор „Международни партньорства“.

Силви Гулар (Франция) - Като комисар за ресора „Вътрешен пазар“ тя ще ръководи работата в областта на индустриалната политика и ще насърчава цифровия единен пазар. Предишната ЕК опита да наложи нови правила за превозвачите в Евросъюза с цел пресичане на т.нар "социален дъмпинг" именно по идея на френския президент Еманюел Макрон.

Силви Гулар ще отговаря и за новата Генерална дирекция „Отбранителна промишленост и космическо пространство“.  

Ласло Трочани (Унгария) ще ръководи ресор „Съседство и разширяване“.

Фил Хоган (Ирландия) ще допринесе с опита си в новата комисия в ресор „Търговия“. Неговата страна е в сложни отношения с Великобритания, която има неясно бъдеще заради още по-неясния брекзит.

Паоло Джентилони (Италия) —ще сподели големия си опит в ресор „Икономика“.

Снимка: Европейска комисия

Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще отговаря за „Околна среда и океани“.

Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за ресор „Работни места“.

Хелена Дали (Малта) ще ръководи ресор „Равнопоставеност“.

Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за ресор „Земеделие“.

Елиза Ферейра (Португалия) ще ръководи ресор „Сближаване и реформи“.

Рована Плумб (Румъния) ще отговаря за ресор „Транспорт“.

Янез Ленарчич (Словения) ще отговаря за ресор „Управление при кризи“.

Илва Йохансон (Швеция) ще ръководи ресор „Вътрешни работи“.

Искам комисия, която да води с решителност, която да се съсредоточи с основните проблеми и да намери отговори, заяви днес Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че с екипа си ще работи за по-силна Европа в световен план и нов тласък за европейската демокрация. 

„Искам тази комисия да бъде гъвкава и модерна, да бъда председател на колегиум, който се вслушва в Европа и желанията на европейските граждани”, каза още тя.

Снимка: Европейска комисия

Нашите цели са също да намалим административната тежест, когато създаваме нови закони. Искаме да намалим бумащината, заяви председателят на ЕК.

Запазването на върховенството на закона ще остане на основен приоритет за Европа. Искаме да дадем нов тласък на демокрацията, важно е гласът да бъде чут и всеки да може да участва в начина, по който обществото е изградено, каза още Урсула фон дер Лайен.