За пръв път в историята на Европейската комисия тя ще бъде оглавявана от жена.  Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана късно снощи от евродепутатите за най-важния пост в съюза.

Тя беше подкрепена от 383 евродепутати, едва девет повече от необходимия за избора ѝ минимум. 327 евродепутати гласуваха против, 22-ма се въздържаха, а един глас беше невалиден. Изборът стана възможен след дни на тежки преговори. Някои държави направиха труден компромис.

„Оказаното ми доверие е доверието, което оказвате на Европа, доверието за обединена и силна Европа. Европа, която се бори за бъдещето си и ще се бори с предизвикателствата заедно. Посланието ми към всички е – нека работим заедно, всички ние, защото всички ние имаме нужда от обединена и силна Европа”, каза новият председател на ЕК.

Нейният пост в германското правителство на министър на отбраната ще заеме председателката на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер. Крамп-Каренбауер оглави ХДС миналия декември, като замени на поста Ангела Меркел.

Вижте във видеото какво очакват от Урсула фон дер Лайен част от българските евродепутати!