Избраха Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, съобщи специалният пратеник на bTV в Брюксел. От общо 733 евродепутати,  383 бяха „За”.

„Против” нейната кандидатура гласуваха 327. Тя е първата жена в историята, която заема поста.

Снимка: Reuters

Тя ще поеме поста от Жан Клод Юнкер на 1 ноември. Германският министър на отбраната, медик по образование и майка на 7 деца си осигури подкрепата на повече от половината членове на Европейския парламент.

С 9 гласа над необходимите ѝ за абсолютно мнозинство Урсула фон дер Лайен поема най-важния за Евросъюза пост.

„Оказаното ми доверие е доверието, което оказвате на Европа, доверието за обединена и силна Европа. Европа, която се бори за бъдещето си и ще се бори с предизвикателствата заедно. Посланието ми към всички е - нека работим заедно, всички ние, защото всички ние имаме нужда от обединена и силна Европа", бяха първите думи на новият председател на ЕК.

В „Туитър” фон дер Лайен публикува съобщение, с което благодари на страните-членки. Тъй като поздравите са по азбучен ред, на първо място е това на български език.
Председателят на Европарламента пък отправи призив за единство.

Българските евродепутати посрещнаха резултата от вота със смесени реакции. Положителният вот е глътка въздух за евролидерите след дни на преговори и труден компромис между страните-членки на ЕС.

Снимка: Reuters

Преди две седмици евролидерите изненадващо предложиха  Урсула фон дер Лайен за най-високия пост. За много кратко време тя положи неимоверни усилия да убеди в качествата си всяка една група в ЕП по отделно.

С успешна кариера и богат политически опит в Германия, но непозната на европейката сцена, с подкрепата на европейските лидери, но не ѝ с категоричното "да" на евродепутатите, в последен опит да ги очарова Урсула фон дер Лайен говори днес на три езика – английски, френски и немски.