Ключов вот в Европарламента. След по-малко от два часа евродепутатите трябва да решат дали да подкрепят Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

Преди две седмици евролидерите изненадващо предложиха Урсула фон дер Лайен за най-високия пост. За много кратко време тя положи неимоверни усилия да убеди в качествата си всяка една група в ЕП по отделно. До последно няма да е ясно дали е събрала необходимата подкрепа. В момента текат постни консултации в отделните групи, а по обяд евродепутатите изслушаха фон дер Лайен.

Кандидатурата й предизвика противоречив отзвук в различните политически групи.

В хода на дебатите бяха засегнати теми като борбата с климатичните промени, справедливо заплащане, равнопоставеност на половете и Истанбулската конвенция.

Някои от евролидерите споделиха, че ще гласуват по съвет, други пък отправиха критики към Фон дер Лайен, че използва заучени фрази и ключови думи, за да спечели вота.

„С гордост мога да заявя – ето, най-сетне една жена е кандидат за председателството на ЕК. Ако искаме да вървим по европейския път, трябва първо да преоткрием нашето единство. Възнамерявам да предложа първия европейски закон за климата. Гордеем се с икономиката си и искаме да я засилим. Бих искала всеки, който работи на пълен работен ден, да получава достойно заплащане”, бяха част от изказванията на Фон дер Лайен.

С успешна кариера и богат политически опит в Германия, но непозната на европейката сцена. С подкрепата на европейските лидери, но не й с категоричното "да" на евродепутатите. В последен опит да ги очарова Урсула фон дер Лайен говори на три езика – английски, френски и немски.

При 747 евродепутати, Урсула фон дер Лайен се нуждае от вота на поне 374, за да оглави следващата Европейска комисия. Вотът е таен.

„Убедителна, проевропейска визия за развитието на нашия континент, за конкурентоспособността, за това, че на нас ни трябва гаранция за физическата и социалната сигурност на всеки европейски гражданин и ние ще подкрепим г-жа Урсула фон дер Лайен” по време на гласуването, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

„Не, няма да я подкрепя. Първото е липсата на стратегия за затваряне на данъчните убежища, в които изтичат парите на европейците. Второто основание е Истанбулската конвенция, която бе обявена от българския Конституционен съд за несъответстваща на нашата конституция”, коментира евродепутатът от БСП/С&Д Иво Христов.

"Основният въпрос не е личността на кандидата, а как се постигна тази сделка, която изначално е нечистоплътна", коментира евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки.

Ако Урсула фон дер Лайен бъде избрана с крехко мнозинство, може да се сблъска с нестабилно начало на петгодишния си мандат, особено ако трябва да разчита на крайната десница и на националистите.

Ако кандидатурата й бъде отхвърлена, евролидерите трябва да направят ново предложение в рамките на един месец. Ако бъде одобрена от евродепутатите, Урсула фон дер Лайен ще стане първата жена-председател на Европейската комисия.