До европейските избори остават 14 дни. Начинът, по който ще гласуваме в целия съюз ще определи новото съотношение на силите в Европейския парламент и съответно новата Европейска комисия.

Представям ви отново Франс Тимерманс, водещият кандидат на европейската левица, с когото се срещнахме в Брюксел през февруари.

Смятате ли, че хората наистина ще гласуват на идните избори?

Да мисля, че много хора разбират, че въпросите за които имат притеснения или надежди ще бъдат решени на европейско равнище. Разбират, че въпроси като брекзит, като международната търговия, международната сигурност, климатичните изменения са все въпроси, на които решенията трябва да се намерят на европейско ниво. Европейският парламент играе значителна роля в това и ако не използвате гласа си, някой друг ще го използва, някой друг ще реши за вас, а не вие самите.

Преди време казахте ще ви цитирам, че ще имаме най-важните избори от първите избори на Европейския парламент през 1979 г., но как можете да спрете национализма при тази вълна на отчаяние и липса на доверие в институциите?

Въпросът е, че много хора в момента са притеснени, дори отчаяни, но въпросът е как да им вдъхнем надежда, как да търсим решения на проблемите, а национализмът може само да разбива неща, не може да даде решения. Могат само да влошават нещата, да настройват един народ срещу другия. Имаме нужда европейците да се съберат, да намерят решения на глобалните проблеми в европейски мащаб. Не бива да забравяме, че сме едва 7% от световното население. За всички големи въпроси, ние трябва да застанем заедно и да търсим общи решения.

Какво мислите за правителството на господин Орбан и особено за решението му да даде убежище на бившия македонски премиер, господин Груевски?

Радвам се, че днес, с настоящото правителство на Македония успяхме да решим някои от най-сложните въпроси в Европа – проблемът с името е разрешен, благодарение на лидерството на македонците и гърците. Двустранните отношения между Македония и България най-накрая получиха силен тласък, благодарение на новото лидерство в Македония. Вместо да говоря за старото корумпирано лидерство, бих предпочел да говоря за новото, защото те носят по-добро бъдеще за Балканите.

Да. Ами Русия? Фен ли сте на руските газопроводи и проекти в Европа?

Знаете ли, три години и половина съм живял и работил в Русия. По това време научих, че Русия ще бъде част от нашата съдба, независимо дали ни харесва или не. Искаме да имаме конструктивни и положителни отношения с Русия. Но, от позиция на сила. А не Русия да ни казва какво да правим, а да се гледаме в очите от едно и също ниво и да кажем "Вижте, споделяме континент, трябва да споделим отговорността за бъдещето на този континент, основани на европейски ценности, взимайки предвид интересите на Европа, но и намирайки общи допирни точки в енергетиката, но и климатичните изменения, международната сигурност". Не е лесно, Русия е партньор, с когото трудно се преговаря. Но пак, ако ние като европейци сме единни, ще намерим допирни точки с Русия и път напред.

Съгласни ли сте с писмото на 35 интелектуалци, отворено писмо до европейската общност, публикувано през седмицата, в което се твърди, че Европа е изоставена от много голям и значителен партньор, като САЩ и сега Обединеното кралство?

Това, което ми харесва в писмото, е идеята, че ако искаш Европа да защитава хората, то започва от защитаването на Европа, изправяйки се за Европа, смело заявявайки, че си про-Европа. А не да се остави този дебат само на националистите, които искат да разбият Европа. Разбитата Европа не би могла да бъде с услуга на своите граждани. Силната Европа би могла да го направи.

Един много важен въпрос за българската аудитория. Подкрепяте ли решението на Европейския парламент финансирането от ЕС да се обвърже с върховенството на закона за всяка държава-членка?

Както се вижда от последния доклад за напредъка на България, тя е постигнала
невероятни успехи в заздравяването на върховенството на закона, в борбата с корупцията и гарантиране средствата да бъдат харчени за правилните неща. Мисля, че е важно да го продължим. Да се уверим, че парите на европейските данъкоплатци се използват за подобряване на инфраструктура, за създаване на по-добри икономически условия, да се гарантира, че най-накрая може да се увеличат заплатите на хората. Да се гарантира, че можем да си позволим да има минимална заплата във всяка държава-членка и за да го направим, трябва да се уверим, че е сложен край на корупцията, че е изкоренена. За това може да помогнат по-строгите правила за оползотворяване на евро средства. Още веднъж казвам, че България е добър пример за държава, която може да постигне огромен напредък в тази област.

Значи има нужда от някаква мотивация?

Да, мотивация, но и контрол, проверки. Ако не се борите с корупция, ако харчите парите неправомерно, повече няма да получавате парите. Мисля, че е много важно.

Добре. И потенциално, мислите ли, че Европа е способна да направи ляв завой?

Мисля, че това искат много граждани в Европа. Много граждани в Европа са
неудовлетворени от тяхното социално положение. Много граждани в Европа са неудовлетворени, защото работят усърдно за малко пари. Трябва да го променим. Трябва да гарантираме, че ръстът в Европа не стига само до големите компании, а засяга всеки отделен индивид. Ето защо силно подкрепям минимална заплата за всички европейски държави-членки. Подкрепяме засилването на социалните системи, гарантирайки, че, когато загубиш работата си, имаш достойни помощи за безработица. Ето защо и вярвам, че трябва да осигурим пенсиите на хората. Социалната Европа е бъдещето на Европа!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!