Заплашена е самата идея на Европа, континентът върви към криза, невиждана от 30-те години на XX век. За това предупредиха в отворено писмо-манифест 30 от водещите интелектуалци на нашето време.

Текстът, публикуван първо във в.”Либерасион”, а после и в ред световни медии под заглавието „Домът на Европа гори”, е плод на призива на френския философ Бернар Анри-Леви хората на словото да се опълчат на възхода на популизма в навечерието на очертаващите се като ключови за бъдещето на ЕС европейски избори през пролетта.

Манифестът вече няколко дни е изключително коментиран в социалните мрежи както от обикновени потребители, така и от политици, анализатори, журналисти.

Едни виждат в него последен шанс за запазването на ЕС като фактор, който гарантира мира и просперитета на континента.

Според други, това е „още от същото” в изпълнение на либералните елити, които с действията и бездействията си през годините са павирали пътя на крайната десница към властта.

„Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение; единия отвъд Ламанша, другия отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни”, пишат авторите на писмото.

Сред тях са писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова награда за литература, Милан Кундера и Салман Рушди и много други известни имена.

Те се опасяват, че евроизборите, на които се очаква националистите да постигнат невиждани резултати, може „да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали”: „Ще има масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще бъдем сполетени от катастрофа”.

„Ние вярвахме, че континентът ще се запази от само себе си, без да има нужда ние да се борим за това или да работим за него. Това, казахме си ние, е "посоката на историята". Трябва да изоставим незабавно това старо убеждение. Нямаме избор. Трябва да се борим за идеята на Европа или да я видим да загива под напора на популизма”, пишат още интелектуалците.

Да призовават да се бие тревога „за тези подпалвачи на душата и духа”, като посочват конкретни „огнища”: „от Париж до Рим” (където са Марин льо Пен и Матео Салвини - б.р.) със спирки в Барселона (където се стигна до сблъсъци между поддръжниците на независима Каталуния и испанските власти – б.р.), Будапеща (откъдето Виктор Орбан промотира своята идея за „нелиберална демокрация”-б.р.), Дрезден (градът, от който тръгна ПЕГИДА и който е силно свързан с възхода на „Алтернатива за Германия”-б.р.), Виена (където крайната десница е официално във властта – б.р.) и Варшава (където „Право и справедливост” вече няколко години върви срещу европейските разпоредби и поставя под политически контрол институциите – б.р.).