Българска подкрепа получи отвореното писмо на световно известни интелектуалци в подкрепа на европейската идея.

В манифеста си авторитетни философи, историци и писатели критикуват остро евроскептиците и националистите.

Предупреждават, че Европа като идея се разпада пред очите ни.

Сред подписалите манифеста са и известни журналисти, някои от които носители на „Пулицър”.

Снимка: btvnovinite.bg

Под писмото стоят имената на Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук – все носители на Нобелова награда

Снимка: btvnovinite.bg

Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил, пишат интелектулците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да се борим за идеята на Европа или да я видим да загива под напора на популизма”, пише още в писмото.

Според писателя Захари Карабашлиев манифестът е много сериозен и тревожен сигнал за състоянието на днешна Европа. Карабашлиев припомня, че преди Втората световна война мрачните прогнози на Айнщайн също били неглижирани.

„Трябва да гледаме много внимателно и да чуем много внимателно какво имат да кажат хора, които са посветили живота си на науката, изкуството и най-вече на истината. За да се стигне дотам, че 30 души безусловни авторитети да се обединят зад такова писмо, това значи, че вече критиците им са победили. Евроскептиците надделяха, това е истината”, сподели Карабашлиев пред bTV.

Отношение по темата взе и номинираният за „Оскар” Тео Ушев. Той е изключително критичен към родната интелигенция.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Българският интелектуалец е особен вид. Той обича да се сниши, когато има буря, да изчака, да огледа и тогава, ако види, че облаците са попреминали, да пооткрехне лекичко първо перденцето, после прозореца, да види има ли други наизлезли вече и чак тогава, първо тихичко, после понабрал смелост, да понадигне гласче”, написа Ушев.

Снимка: btvnovinite.bg

А в манифеста си чуждите интелектуалци пишат: „Отказваме да се предадем пред гробокопачите на европейската идея".

Снимка: btvnovinite.bg

Политологът Даниел Смилов призовава за по-умерен прочит на този призив: „Не трябва това писмо да бъде четено като някаква паник атака – че едва ли не краят на Европа идва. Но тези интелектуалци са прави в това, че Европа дълго време беше разбирана като някаква даденост, като природна неизменност, а очевидно нещата не са такива. Ако има достатъчно хора, които искат да я разрушат, тя ще бъде разрушена”. 

Смилов не изключва възможността за руска кибер намеса по време на евроизборите през май, но не смята, че тя би довела до осезаем успех за Кремъл.