Може ли да се говори за напредък в съдебната реформа в България и какви са очакванията към страната ни два месеца преди да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС?

Ден преди пристигането ѝ в София, Европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете г-жа Вера Йоурова даде интервю за кореспондента на bTV Десислава Минчева.

-В края на септември се срещнахте с главния прокурор Сотир Цацаров. Сред тази среща, а и на базата на информацията Ви от други източници, с какво чувство тръгвате за България? Има ли напредък в борбата с корупцията? С разследванията срещу лица на висши държавни длъжности

Това не беше първата, а съм сигурна няма да бъде и последната ни среща с г-н Цацаров. Имахме много добър дебат през септември също така и относно детайли по действащата понастоящем система в България. Много съм оптимистична относно продължителните усилия на българските власти да подобрят системата, да бъде по-силна и да се бори с корупцията и организираната престъпност.

Но това, което вече казахме през януари, когато оценявахме системата в България, е, че има още място за подобрения, може да се направи още за борбата с организираната престъпност. Г-н Цацаров ми обясни какво е заложено, какви са плановете за реформа.

Според мен това е правилният път напред. Но искаме да видим, че борбата с корупцията и организираната престъпност е невъзвратима. Нещо, което ще донесе осезаеми резултати, което да убеди българския народ, че правосъдието работи в техен интерес. Това означава, че прокуратурата трябва да работи без притеснения от това дали важните клечки, било от политическата или икономическата сфера са замесени, те да разследват. Те трябва да са достатъчно силни да търсят истината. Не казвам, че това не се случва, но ние имаме нужда от по-стабилизирана система в България

-В средата на ноември ще излезе следващият доклад на ЕК за механизма за сътрудничество и наблюдение за България. Какво са очакванията Ви спрямо досегашните критики към страната ни?

През ноември ще публикуваме доклада, който ще покаже дали основните стъпки и задачите, които бяха поставени в доклада от януари тази година, се изпълняват от българска страна. Не мога да разкрия в момента какво ще се съдържа в доклада през ноември. Ще има оценка, справедлива и безпристрастна, от страна на Комисията дали България е постигнала достатъчен прогрес. Предполагам, че ще има недовършени неща, както казах и преди, във връзка с прокуратурата, мисля, че бихме могли да сме готови да финализираме този механизъм за сътрудничество и наблюдение до края на мандата на Комисията, а именно до 2019-та година. А и г-н Юнкер вече го посочи.

Според мен е много важно, че министър-председателят г-н Бойко Борисов и българското председателство като цяло повдигат този въпрос сега, в навечерието на българското председателство, защото е крайно време да се покаже стратегическата стойност на бъдещото присъединяване на Западните Балкани.  Ще има много важна дискусия относно това през април по време на Срещата на върха в София. Би могло да бъде важният момент за общото споразумение на клуба на 28-те все още страни-членки на ЕС. Всъщност говорим за бъдещето, така че трябва да бъде по-точно за 27-те страни-членки на ЕС. Това ще бъде моментът, в който страните-членки и Европейският парламент ще кажат как виждаме в бъдещето присъединяването на Западните Балкани.

-Срещу какви структури се изправяте, когато говорим за двойните стандарти? Кой ще спечели?

Можем да направим нещо бързо и нещо важно по отношение двойното качество на хранителните стоки. Тук говорим за храните… Това е много важен момент, защото в продължение на години имаше две-три страни, които казаха "Имаме проблем тука, има двойно качество в храните и, много вероятно, може да говорим за двойно качество на консуматорите." Разбирането на хората в тези страни, е че са второ ниво потребители.

Сега имаме изследвания и, когато имаме резултати от други страни-членки, включително България, не само от Чешка Република, Словакия и Унгария, това беше решителният момент, когато получихме това съществено доказателство, когато г-н Юнкер каза "Това е дискриминация, което не е приемливо."

Идвам преди началото на председателството, така че посланието ми е: "България ще бъде успешна в ролята си на председател." България има много да свърши през много важните 6 месеца, защото става дума за 2018-та година, а мандатът ще свърши през 2019-та, така че се забързваме, за да свършим много неща. Имаме нужда от много усърдно работещи хора на мястото на председателството, които да ни помагат да свършим работата. Посланието ми е "България ще бъде много успешна и очаквам с нетърпение да си сътрудничим по много важни въпроси."