Българският еврокомисар Мария Габриел получава ресор „Иновации и младеж” в новата Европейска комисия.

Това обяви председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен при представянето на екипа си.

„Мария Габриел свърши изключителна работа по дигиталното портфолио, което има в тази Комисия. Затова мисля,  че тя е перфектната личност, която да премине към едно огромно портфолио за изследвания и иновации. То е ключово за Европейския съюз. Изследванията и иновациите са основата за успешен икономически сектор. Тя има и голямото портфолио за образование, младежи, култура и спорт, т.е. тя има цялата програма „Еразмус”. Това е, което има значение за младите хора. Това е най-успешната европейска програма, която имаме. Аз съм голям фен на програмата „Еразмус”. Това е голяма отговорност, но доколкото знам Мария Габриел е всеотдайна и способна и ще се прави”, отбеляза фон дер Лайен.

Българският ресор „Иновации и младеж” вероятно ще управлява доста сериозни средства. Изследователската програма Хоризонт разполага с 80 милиарда евро в сегашния бюджет. След 2020 година е предвидено увеличение на 100 милиарда. В ресора влизат още култура и аудиовизуална политика. 

Премиерът Борисов обяви вчера, че очаква страната ни да получи, „достоен ресор”. „Аз мисля, че ще имаме ресор, който хем ще е модерен, хем ще ни хареса хем ще е достоен за България и с три пъти по-голямо финансиране от настоящето”, каза той.

Преди по-малко от месец премиерът също така обяви, че страната ни ще се бори за ресор в сферата на високите технологии, като даже заговори за портфолио в сферата на киберсигурността. Днес тя беше поверена на Маргрете Вестагер, която ще бъде и заместник - председател на Еврокомисията. 

Нещо повече, тя е ресорен зам.-председател по темите, поверени на нашия представител в ЕК.

Мария Габриел ще работи по „Еразъм+” и по програмата DiscoverEU, която дава възможност на младежи за безплатно пътуване, за да опознаят ЕС. В ресора й влиза и програмата Европейски корпус за солидарност, както и проектът „Творческа Европа” с инициативи като Европейска столица на културата.

По смисъла на Договора за Европейския съюз, ЕС няма изключителна или споделена компетентност в областите на образованието и младежта, а иновациите са посочени единствено като общ приоритет, към който общността трябва да се стреми т.е. отделните страни членки провеждат собствена национална политика. Така Мария Габриел като ресорен еврокомисар ще може единствено да спомага за това ЕС "да предприема действия за подкрепа, координиране или допълване на действията на държавите членки".

В новата ЕК трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция - те ще бъдат и еврокомисари. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!