Близо 1 милиард лева се отпускат за образователна инфраструктура в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на модернизирането на учебната база на Националната спортна академия "Васил Левски".

Общото финансиране на обекта е 3 755 636 лв., като националното финансиране е в размер на 525 000 лв. Обновяването на учебната база на академията включва ремонт на старата сграда и изграждане на нова зала за спорт.

Премиерът коментира и какъв ресор ще получи българския еврокомисар Мария Габриел в новата европейска комисия. 

Самата Урсула фон дер Лайън, изтъкна важен сектор е образованието при посещението си у нас преди дни.

Снимка: btvnovinite.bg

"Аз съм убеден, че ще имаме ресор, който ще ни харесва, ще е модерен и ще е достоен за България и поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното", коментира Борисов.

Освен това бъдещият председател на ЕК заяви: "Изключително важно е да се инвестира в цифровизацията и в образованието, защото младите хора изграждат бъдещето ни.  В България виждам колко големи са инвестициите в университетите, в училищата и в заплатите на учителите".

На събитието присъства и Йорданка Фандъкова – кандидат за кмет и настоящ градоначалник на София. Премиерът й каза, че е редно да покаже на опонентите си, например на Мая Манолова, какво е свършила към момента общината.

В новата комисия разпределнието на мандатите ще е равно между мъже и жени. 13

Утре новата председателка на Еропейската комисия ще обяви коя страна какъв ресор ще управлява и дали Мария Габриел поема образование и култура или друга област. 

Според изданието „Политико" чехкинята Вера Йорува, която досега отговаряше за правосъдие, вероятно ще поеме „върховенството на закона", но и борбата с дезинформацията, която сега е в ресора на българския еврокомисар – Мария Габриел.

Някои от имена на бъдещите комисари са в полезрението на ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите. Сред тях е полската номинация, както и на асистент на френския кандидат.

Заради брекзит Лондон не е преложил кандидат.

“Комисията не би могла да коментира разследване, което е в ход. ОЛАФ е независим орган и ние уважаваме тази независимост. Уважаваме и презумпцията за невинност. Второ – не вярвам и не мога да кажа, че има затруднения при сформирането на комисията. Това е един сложен и чувствителен процес, така че трябва да сме сигурни, че имаме най-добрите хора с най-подходящите ресори. Сигурна съм, че новоизбраната председателка лично какво е направила и защо го е направила”, заяви говорителката на ЕК – Мина Андреева. 

В списъка с ресорите до последните минути са възможни промени.