България най-вероятно ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това потвърдиха за bTV дипломатически източници от Брюксел.

Те посочиха, че списъкът с ресорите по държави вече е готов. От него става ясно още, че за български еврокомисар ще бъде номинирана Мария Габриел.

Преди по-малко от месец премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни ще се бори за ресор в сферата на високите технологии.

Източниците на bTV допуснаха, че са възможни и промени в последния момент, защото се спазва принципът „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”.

Снимка: btvnovinite.bg

Според дипломатите, все още има държави, които настояват за различни от дадените им ресори. Те дадоха пример с Гърция, която искала ресор енергетика, а го получила Латвия.

Словения пък получава рибарство, а има малка брегова ивица и акваториален спор с Хърватия.

От списъка става ясни още, че Румъния получава ресор „Транспорт”, за правосъдието в новата ЕК ще отговаря Малта, а за Бюджета – Белгия.

Според изтеклата информация новата Европейска комисия ще има двама заместник председатели – Франс Тимермас със специален сектор „Климат” и Маргрете Вестагер с  „Дигиталиазация”.

Новата Комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента мине успешно.

От правителствената пресслужба обявиха, че ще се въздЪржат от коментар до официалното оповестяване на разпределението.