Докато се чака развръзката от политическите скандали в Лондон, Брюксел отправи призив към страните-членки да се подготвят за всички възможни сценарии. Европейската комисия предложи и помощ за най-засегнатите, ако има брекзит без сделка.

Брюксел изчаква и не отстъпва. Докато стане ясна съдбата както на Великобритания, така и на премиера ѝ Борис Джонсън, Еврокомисията предупреждава страните-членки да не разчитат на ново, трето отлагане на брекзит. Тук идва деликатният въпрос – ако няма сделка, как ще се преценява кой се е подготвил достатъчно и кой не е, за да му се отпусне евентуално финансова помощ? И в какъв размер?

Около 780 милиона евро могат да помогнат на най-ощетените от брекзит без сделка. Брюксел не крие, че това би било катастрофа, а и Еврокомисията предлага по-голямата част от тези пари евентуално да се вземат от фонд „Солидарност”, който подпомага страни-членки в случай на… природно бедствие.

Няма обаче гаранции, че за всяко искане ще се отпускат средства, твърди Комисията и публикува последен контролен списък за търгуващите с Великобритания.

„За нас нищо не се променя. Готови сме да работим конструктивно с британския премиер, ако той направи конкретни предложения”, заяви говорителят на ЕК Мина Андреева. Брюксел обаче за момента не е получил нито едно конкретно предложение от британското правителство, което да замени предпазния механизъм между Република Ирландия и Северна Ирландия, предвиден в споразумението.

По-рано днес в Брюксел, евродепутатите изслушаха кандидата са председател на ЕЦБ, фрацузойката Кристин Лагард. Становището на парламента ще стане ясно на пленарната сесия в средата на септември. Тогава трябва да са ясни и датите и за други много важни изслушвания пред депутатите – на кандидатите за еврокомисари.