„От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. дружеството "Ученически отдих и спорт" е поискало и получило от Министерството на образованието и науката плащане от над 9 млн. лв. държавна помощ за близо 300 000 нощувки на ученици в страната. При извършени одити служителите на дружеството не са представили счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците, нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца“, съобщи преди месеци МОН.

Къде са отишли милиони левове държавни пари, отчетени за хиляди нощувки в почивните бази на дружеството „Ученически отдих и спорт“

18 октомври. Служебният министър на образованието Николай Денков изнася данни за нощувките в почивните бази на подчиненото държавно дружество „Ученически отдих и спорт“. Договор за три години задължава дружеството да осигури отдих на ученици в поне 30 от общо 145 бази – някогашни детски лагери. За децата са предвидени ниски цени – 18 лв. за спане и храна на пълен пансион. Останалото се доплаща от държавата – на всяка нощувка по 30,46 лв.

Парите се дават от просветното министерство, а дружеството трябва да докаже настаняванията в края на договора. На база на проверки през лятото от министерството твърдят, че дотук „Ученически отдих и спорт” е взело пари за над 290 000 нощувки, които не може да докаже.

Тук се намира неработещата почивна база „Фиш Фиш“, където според одитния доклад на министерството „Ученически отдих и спорт“ е отчело 4151 през юни и 1200 нощувки през юли тази година.

Базата се намира до морето, северно от курортния комплекс „Албена“. Данните за нощувките са за тази година.

Домакинът на комплекса Добринка Иванова е категорична, че това лято не са работили и нито едно дете не ги е посещавало.

В почивна база „Балчик СПТУ-Шумен“ по данни на министерството в резервационната система на „Ученически отдих“ като реализирани нощувки са отчетени 3208 през юни и 2420 през юли.

Управителят в общинската сграда на БКС-Балчик, която дели един двор с базата Павел Павлов свидетелства: „Това лято тя изобщо не отвори, не заработи, въпреки това идваха работници тука, правиха някаква поддръжка, обслужване, но нямаше, нямаше изобщо деца.  Миналото лято, горе-долу в края на лятото разпънаха шатрата, всичко приготвиха и пак не  дойдоха. 2 години вече бездейства“.

В почивна база „Кранево – Русе“ според министерството през юли в резервационната система на „Ученически отдих“ са отчетени като осъществени 2490 нощувки. А през юли – 1736. И тук обаче лятото настанявания на ученици не е имало, сочи проверка на Министерството на образованието.

Домакинът на базите в Кранево отказва коментар пред bTV. Пенсионираният преди месеци негов предшественик Недялко Стоянов обаче си спомня случай на нереални нощувки още през 2018 г. – в съседната база.

„Става въпрос за почивна база „Младост“, като аз в компютъра си влизам, гледам си резервациите и в един момент гледам две групи от по 50 човека. Това ме шокира, защото нямахме никаква готовност. И веднага звъня на ръководител на звеното тука, той казва, спокойно, не се притеснявай, това са служебни резервации, за да защитим някакви субсидии към министерството“, казва Недялко Стоянов.

Само за юни и юли 2021 г. за посочените и още 2 бази до морето са отчетени общо 105 419  настанявания, казват от просветното министерство. Умножено по 30 лв. държавни пари, това прави около 3,2 млн. лв. При проверките през лятото шефовете на „Ученически отдих“ сами признават за нереални 37 009 от отчетените в страната с обяснението, че били отложени, и връщат получената за тях сума от над 1,127 млн. лв.

„Дори по отношение на 37-те хиляди резервации, те не показаха документи, които да покажат, че те реално са направени, а след това реално някой е поискал да ги прехвърли. Единствените документи, с които разполагаме в момента, са едни записки от служителите на офисите в съответните градове, но това не е официален документ, би трябвало да има първа резервация, след това регистрирано искане за промяна на резервация, ние и тези документи не виждаме“, обяснява министърът на образованието Николай Денков.

Офисите на „Ученически отдих и спорт“ в Ловеч, Кърджали, Пловдив, Сливен, Шумен и др. не са предоставили информация от кои училища  или центрове са били така наречените прехвърлени резервации на деца, кои са тези деца и кои са организаторите им, казват от министерството. И добавят, че след върнатия милион остава неясно къде са още 8 млн. за недоказани бройки нощувки в цялата страна за тази, миналата и по-миналата година.

„Всеки месец се предоставят средствата, така че тези 8 млн. лв. са предоставени на дружеството. Ако те не са реализирани, а до момента не сме видели документи, които да покажат, че са реализирани, аз не знам откъде ще намерят средствата, за да върнат парите“, коментира Денков.

И още разминавания : За 2019 г. , в база „Фиш Фиш“ „Ученически отдих“ е отчело 6922 нощувки на ученици и 37 нощувки за свободно почиващи, казват от министерството.

Тогава децата е следвало да си плащат 15 лв. за пълен пансион т.е. с храна на ден. Това според просветното министерство прави 103 830 лв. приходи за държавната фирма. Тя обаче е отчела едва 12 685 лв.

Такива разминавания , установени в няколко бази, поставят под въпрос регистрирания брой нощувки. Одиторите на министерството са заключили, че всичко описано в него буди съмнения за измама. Търсим позицията на досегашното ръководство на „Ученически отдих и спорт“. Откриваме зам.-директора Пламен Манолов в кабинета му.

„Нека първо да видим одитния доклад на МОН, не мога да говоря без да видя  черно на бяло какви са обвиненията. Повече от месец и не са ни го дали“, твърди Манолов.

С писмо до Манолов Министерството твърди, че е предало доклада на прокуратурата и само оттам следва да разрешат разгласяването му.  През ноември ведомството освобождава от длъжност директора на „Ученически отдих и спорт“ Емануил Райчев. За bTV той отказва коментар, но ни свързва отново със заместника си. По телефона Пламен Манолов твърди, че няма нарушения по договора с министерството, а много нощувки са отменени заради изтегляне на резервации в COVID кризата и прехвърлянето им за бъдеще.

„Тези резервации някои от тях пропаднаха, за които ние сме доказали в одита и сме върнали доста капаро начални суми – по 200-300 лв.“, уточнява Манолов.

Манолов ни изпраща и анекс към договора между „Ученически отдих“ и просветното министерство, подписан лятото на 2020 г. Той премахва задължението на дружеството  да се отчита всяка година за нощувките с клаузата това да стане чак през  юли 2022 г.

„За мен е много неприятно, че миналата година през лятото е направен анекс към договора, в който всъщност е премахнато изискването те да дават конкретен отчет с броя на лицата по всяко време. Не знам защо е направено така, но това не е нормално. Ще искаме тази информация да бъде давана във всеки един момент, защото субсидията се дава за нощувки, а не по принцип“, коментира Николай Денков.

Анексът от 2020 г., който облекчава контрола над „Ученически отдих“ е подписан по времето на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, а подписът е на главен секретар на ведомството. Преди него в първата година на договора дружеството не е давало отчет, казват от министерството.

По времето на Вълчев са и част от хилядите спорни настанявания в почивните бази на „Ученически отдих и спорт“.

„Не съм го подписал аз като анекс, но ми го предложиха и аз дадох положителна резолюция, т.е. разрешение – ако това нещо не беше направено, дружеството щеше да фалира. Това неизпълнение, което те имаха 2020 г заради ситуацията с COVID-19, да се компенсира през последната, третата година от договора. Ако не успеят да го компенсират, тогава връщат парите. Ако някой от тези хора е нарушил правилата, той трябва да си носи отговорност, аз техен адвокат няма да бъда“, казва бившият министър на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев разказва, че в „Ученически отдих и спорт“ са констатирани нарушения и по негово време, както и през 2014 г., когато били засечени отново нереални нощувки. Самият той е предал на прокуратурата два одитни доклада за дружеството със „завишени отчетни стойности“. Към момента няма данни по тях да са повдигнати обвинения.

„Това е, което един министър трябва да направи, това е, което съм правил аз, което са правили и министрите преди мен, единствената разлика е, че ние не сме давали нарочни пресконференции. Към МОН има 430 структури, това дружество е една от тях. Сами разбирате, че министърът не може да осъществява ежедневен личен контрол. Разбира се, че е смущаващо. Контролните механизми са работили, проблемът е, че едни и същи нарушения се повтарят във времето“, допълва Вълчев.

Недялко Стоянов, бившият домакин на база „Младост“ в Кранево разказва за друга практика в „Ученически отдих и спорт“ в последните три години – настаняване на свободно почиващи в базите срещу пари, които не постъпвали в държавното дружество. Твърди, че ги вземал от клиентите с ето тези приходни ордери и ги давал на шефа по експлоатацията на базите в Северното Черноморие Теодор Стоянов . На бележките се вижда единствено подписа на Недялко Стоянов. Така му били наредили след като му взели касовия апарат, твърди той.

Ръководителят Теодор Стоянов пък отрече твърденията на Недялко, но отказа коментар пред камерата на bTV. Според висшестоящия му зам.-директор на „Ученически Отдих“ – Пламен Манолов, Недялко сам се уличава в злоупотреби с тези ордери, защото те не доказват, че е дал парите. Пенсионираният мъж твърди, че е чист пред закона.

За нередности с нощувки в „Ученически отдих и спорт" от 2018 г. година насам разказва и Ивайло Шопски – бивш управител на почивната база на дружеството в Боровец – „Шумнатица“. Инициативата му  „Бащино огнище“ привлича многобройни групи деца в Боровец, но отношенията му с ръководството на „Ученически отдих“ се изострят.

„При мен дойде Пламен Манолов, който ми каза, сега ще ти сложим едно притече тука, ще издаваш нещо като фактури, но парите, които ще плащат групите ще ти се дават на ръка, аз ще идвам да ги прибирам и т.н. Мен ми светна една лампичка, че явно ученическите лагери са използвани като някаква такава дойна крава“, твърди бившият управител на база „Шуматица“.

Шопски настоява за проверка на нощувките в неговата и другите почивни бази. Отново заради 30-те лева държавна помощ. Сигналите му се обсъждат на парламентарна комисия.

Сформирана през 2018 г. работна група не потвърждава казаното от Шопски, а шефовете на „Ученически отдих и спорт“ го обвиняват в липси от над 12 000 лв. при отчетите за базата в Боровец. Зам.-директорът Пламен Манолов повтаря това и сега. Обвинява Шопски и във фиктивни назначения на персонал, като прилага  показания за това на бивш колега на Шопски – Дарин Цанков. В отговор Ивайло Шопски заявява, че е успял да докаже всичко с документи, а проверка на икономическа полиция по случая не е открила злоупотреби. 

От Софийската градска прокуратура са образували проверка по одитните доклади за почивките на „Ученически отдих и спорт“. И към момента просветното министерство твърди, че хиляди нощувки са недоказани. И към момента зам.-директорът Манолов твърди, че няма нарушения и ни успокоява с клауза в подписания анекс, според която догодина при баланс парите от всички недоказани нощувки ще бъдат върнати. Вместо търсените 8 млн. обаче по сметката на държавната фирма сега има едва 459 000 лв., казват от министерството.  И засега никой не посочва кои са децата от резервираните групи, кои са техните училища или центрове в страната.  За нас те остават невидими.