Американски учени са установили, че любителите на художествената литература подсъзнателно приемат черти от характера на измислените герои от книгите и се държат като персонажите, с които се отъждествяват. До този извод са стигнали изследователи от университета на щата Охайо след експеримент, извършен с участието на около 500 доброволци.

Страстните фенове на литературата "възприемат чувствата, мислите, възгледите и реакциите на измислени герои като свои собствени" – отбелязват учените в изследването си, публикувано в британското научно издание "Списание за социална психология".

Ако по време на четене на литературно произведение се потапяте в света на измисления герой, можете да промените поведението си и да разглеждате случващото се в реалния живот под същия ъгъл, както и героят от произведението, подчертават авторите на проучването Джеф Кауфман и Лиза Либи.

По думите на учените подобно явление може да окаже силно въздействие върху личността на четящия, а в някои случаи да остави върху него трайна следа.

В зависимост от характера на героя "подобно възприятие може да окаже върху читателя както отрицателно, така и положително въздействие, да способства за развитието на личността" – уточняват авторите на изследването.