След множеството скандали, свързани с административни и финансови нарушения, както и последвалите проверки от държавни институции, здравният министър Десислава Атанасова определи новия състав на Съвета на директорите на "Пирогов".

С протокол от 20 юни Министерството на здравеопазването освобождава от ръководството д-р Чавдар Маринов и проф. Данаил Петров. Техните правомощия са прекратени, без да се освобождават от отговорност.

Освен това ведомството увеличава членовете в Съвета на директорите от трима на петима. Поста си запазва досегашният изпълнителен директор - проф. Димитър Раденовски, а останалите попълнения са Звездица Велизарова (вътрешен одитор в Министерство на финансите), Стефан Белчев (директор в Министерство на финансите), проф. д-р Петър Николаков и Гергана Кирова (представител на Министерство на здравеопазването).

Административните промени се очаква да бъдат приключени документално в 7-дневен срок, след което новият Съвет на директорите трябва да бъде вписан в Търговския регистър.

Още преди броени дни здравният министър се зарече да направи кадрови промени в ръководството на ключовата софийска болница. До това решение се стигнало след назначените от Десислава Атанасова финансови проверки на лечебното заведение, извадили на бял свят тежки нарушения, съобщи пред bTV самият министър.

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По думите й досегашните управители на „Пирогов” сключвали „съмнителни” договори, сред които – за опис и подредба на книги на стойност 5400 лева, за чистене на сняг на стойност 7000 лева, за финансов анализ на стойност 25 000 лева, за дизайнерски мебели и т.н.

Проблеми са били открити и при дарителските кампании, обществените поръчки за ремонт и други дейности, както и при практиките по записване на пациентите по клиничните пътеки.

Резултатите от министерските проверки вече бяха изпратени на прокуратурата, която от своя страна започна разследване за длъжностни присвоявания и безстопанственост срещу неизвестен извършител. Във вторник говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова обяви, че всеки месец злоупотребите в „Пирогов” са били в размер на над 140 минимални работни заплати.

Проверките на лечебното заведение до голяма степен бяха провокирани от разследвания на bTV, които показаха редица порочни практики. Няколко вътрешни лица, потвърдиха разкритото – лоши условия на труд, липса на консумативи, натиск за документални измами, укриване на престъпно лице и т.н.

От "Пирогов" от своя страна отрекоха обвиненията и в изявление до медиите посочиха, че спазват закона, медицинските практики и лекарския морал. Шефът на болницата проф. Раденовски дори обяви преди ден, че завежда дело за клевета срещу свой колега, говорил пред bTV.

  • Едва седем акта за нарушения в "Пирогов"
  • "Пирогов" поиска проверка от Сметната палата
  • Главният счетоводител на "Пирогов" взел над 50 хиляди лева бонуси
  • "Пирогов" има един месец да се поправи
  • "Шефът на "Пирогов" закусва детски главички и пие кръв от старци-разбойници"
  • Главният прокурор твърди, че в доклада за "Пирогов" се споменават длъжностни лица
  • Неизвестният извършител присвоявал над 140 заплати месечно от "Пирогов"
  • "Пирогов" на прокурор
  • В "Пирогов" наместват кости на деца с шлосерска бормашина
  • В "Пирогов" се дават 5400 лв. за подредба на книги