Служители в „Пирогов" получавали допълнителни суми за дейности, които така или иначе са записани в длъжностната им характеристика.

На фона на високите заплати във ведомството, почти на всеки счетоводен документ - като договор за обществена поръчка при закупуването на апаратура или ремонти, липсва подписът на главния счетоводител Зоя Маджарска. Въпреки това тя е вземала бонуси за добра работа. За 3 години Зоя Маджарска е взела близо 50 хиляди лева над заплатата си.

Тези факти са само част от всички нарушения, констатирани в доклада на Инспектората на здравното министерство, с който bTV разполага.

Преди повече от месец министър Десислава Атанасова разпореди най- мащабната финансова проверка в Пирогов, след сигнал на bTV и предаването „Хрътките".

Началникът на сектор Обществени поръчки в болницата пък е получил допълнително възнаградение над заплатата си в размер на 10 хиляди лева. И още разкрития - електротехник е заработил за четири месеца над 9 хиляди лева.

Медицинска сестра взимала пък по-големи бонуси и от лекари - по четири бонуса месечно.

Вече е известно, че близо 75 хиляди лева е взела като допълнителни бонуси към заплатата си в период от три години медицинската секретарка Неля Стойчева, показва докладът на Инспектората на Министерството на здравеопазването. Екипът ни откри Стойчева на почивка в Лозенец. Медицинската сестра отрече да е злоупотребила с парите и длъжността си.

„Призовавам просто и министерството, и правителството да помогне на „Пирогов” и този доклад да се преразгледа”, каза Стойчева. Като медицински секретар тя е трябвало да взима 2% от бонусите на отделението по Спешна неврохирургия.

Тя обаче заяви, че не е ощетила никого. Получавала пари за прослужено време – 30 години.

На страница 75, инспекторатът на министерството прави констатация, че служителите в отдела за „Финансово счетоводно обслужване" получават твърде високи заплати за позициите си.

Сумата, определена като допълнително възнаграждение за всички служители в счетоводния отдел за последните три години, е на 420 хиляди лева. Размера на хонорарите са определени еднолично от директора на "Пирогов" - професор Димитър Раденовски.

„Бихме искали да обърнем внимание, че служителите от отдел „Финансово счетоводно обслужване" получават необосновано високи допълнителни възнаграждения в сравниение с медицинския персонал, избрани на случаен принип, предвид компетенциите и отговорностите на лицата", се посочва в доклада.

Сериозни нарушения са открити в сключените договори за обществени поръчки в болницата. В доклада се посочва, че при обявен конкурс, от три фирми, печели четвърта, която не е фигурира в списъците с кандидатите. Такъв е й случаят с фирма за почистване.

Тя е класирана на първо място, но до нея реално не е отправена покана за участие.

Комисията към здравното министерство заключава, че е установила системни финансови нарушения от одита си в „Пирогов”. Отговорността за финансовите нарушения според инспекторите е на изпълнителния директор на болницата, заместник-икономическия директор и главния счетоводител.

  • Едва седем акта за нарушения в "Пирогов"
  • "Пирогов" поиска проверка от Сметната палата
  • "Пирогов" има един месец да се поправи
  • "Шефът на "Пирогов" закусва детски главички и пие кръв от старци-разбойници"
  • Здравният министър смени ръководството на "Пирогов"
  • Главният прокурор твърди, че в доклада за "Пирогов" се споменават длъжностни лица
  • Неизвестният извършител присвоявал над 140 заплати месечно от "Пирогов"
  • "Пирогов" на прокурор
  • В "Пирогов" наместват кости на деца с шлосерска бормашина
  • В "Пирогов" се дават 5400 лв. за подредба на книги