Прокуратурата ще се заеме със случващото се в „Пирогов”. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за присвояване и безстопанственост в болницата, съобщиха от обвинението. Главният прокурор Борис Велчев е получил материали от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова за извършената административна проверка в Университетската многопрофилна болница за активно лечение.

До края на седмицата ще има и смяна в борда на директорите на болницата, заяви здравният министър. Новината дойде след одита на ведомството, който установи нарушения в болницата след серия от разследвания на bTV за условията в лечебното заведение.

Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

Преди месец министърът на здравеопазването разпореди най-мащабната финансова проверка в „Пирогов” след разследване на предаването „Хрътките”, за мизерните условия и фрапиращи нарушения в детската клиника на болницата. През bTV застана и лекар от болницата, който разказа в прав текст как касата се източва, като се правят операции на хора, които не се нуждаят от операция. И в крайна сметка, за предстоящата „чистка” в болницата днес здравният министър посочи като причина заключението на инспектората, че ръководството на болницата води лоша финансова политика.

Докладът на Инспектората на Министерството на здравеопазването вече е изготвен и е връчен на изпълнителния директор проф. Раденовски, каза още здравният министър.

Десислава Атанасова заяви, че тя ще направи промените в Борда на директорите, но не се ангажира с конкретни имена.

„Това е доклад от Инспектората към министъра, за да може министърът да се запознае със състоянието на лечебното заведение. Дадени са препоръки, дадени са предложения и констатации за отстраняване на всички пропуски и нередности в рамките на един месец съгласно закона”, посочи Атанасова.

Докладът ще бъде изпратен на всички останали институции, които имат отношение – на финансовата инспекция, на НАП, на Инспекцията по труда и на прокуратурата, за да установят, дали са верни и правилни констатациите в него.

Проверяващите са изписали 150 страници заключения. Още миналата седмица пред bTV здравният министър разкри някои от тях. Оказва се, че в "Пирогов" има договор за опис и подредба на книги, който е на стойност 5400 лв. Има договор и за консултант, който да помага на пациентите да изберат какво да четат, както и човек, който да достави книгата до болничната стая.

Десислава Атанасова разкри още, че само за чистенето на сняг е сключен договор за 7 000 лв. "Пирогов" е плащал 25 000 лева годишно за анализ за недопускане на загуби от здравно неосигурени лица. Договор за изработка на дизайнерски мебели и за анализ на изразходваната електроенергия попълват колекцията от документи.

За 2 години по граждански договори лечебното заведение е изплатило близо 2 млн. лв.

На фона на тези бонуси се оказва, че лекарите в отделенията нямат елементарни условия за работа.

Д-р Атанас Кацаров разкри, че екипите в детската травматология в "Пирогов" са принудени да правят екстензия на деца с шлосерска бормашина. При екстензията се пробива костта, слага се скоба и се тегли с тежест, за да се намести. Шлосерската бормашина, с която си служат в "Пирогов", е на повече от 8 години.

Оказва се също така, че големите бонуси не стигат до хората, които се въртят на смени и приемат по около 120 малки пациента на денонощие.

"Заплатите ни са по около 1000 лева, въртим се 6 човека на смени", обясни д-р Кацарски. "Има хора с по 7 000, 10 000, 15 000 лева. Какво правят те? Присаждат глави ли?"

Потърсихме и днес ръководството на болница „Пирогов”, в лицето на изпълнителния директор проф. Раденовски, той обаче отказа да коментира доклада на министерството и готвените смени в ръководството на болницата, с мотива, че тепърва се запознава със 150-те страници от одита.

Първата му позиция след разкритията миналата седмица беше, че се води целенасочена кампания за оклеветяване на болницата. Министър Атанасова се разграничи категорично от това, като каза, че болницата има висок медицински стандарт, но не така стоят нещата с финансовата й дисциплина.