В "Пирогов" има договор за опис и подредба на книги. Той е на стойност 5400 лв. Има договор и за консултант, който да помага на пациентите да изберат какво да четат. Освен това се плаща и за човек, който да достави книгата до болничната стая. За този и още няколко странни документа сигнализира здравният министър Десислава Атанасова в студиото на "Тази сутрин".

Тя изнесе за първи път данни от доклада за здравното заведение, изготвен в търсене на неточности в управлението му. Проверяващите са направили 150 страници заключения, но документът все още не е изцяло завършен. Малко след началото на проверката НЗОК също обяви резултатите от своята вътрешна проверка, като откри неточности в част от медицинската документация на пациентите.

Атанасова разкри, че само за чистенето на сняг е сключен договор за 7 хил. лв. "Не знам дали тази сума, която се дава за 3 месеца от годината, може да се покрие от "Пирогов", заяви здравният министър.

Нетипичните договори, сключвани от ръководството на „Пирогов”, продължават с такъв за анализ за недопускане на загуби от здравно неосигурени лица. Той е за 25 хил. лв. годишно. Договор за изработка на дизайнерски мебели и за анализ на изразходваната електроенергия попълват колекцията от документи.

Оказва се, че за 2 години по граждански договори са изплатени близо 2 млн. лв. Тази сума, по думите на здравния министър, е прекалено голяма.

Проблеми са открити и при дарителските кампании. Има случаи на предоставена апаратура и техника, която веднага след пристигането си в „Пирогов” се бракува. "Къде отиват всички тези пари и какво се е изпълнило от договорите не може да се каже, тъй като няма отчетност за свършеното", добави Десислава Атанасова.

В доклада са описани и случаи на нарушение на закона за обществените поръчки. Оказва се, че има фирми, които печелят конкурс, без дори да са подали документи за участие в него. Често представители на компании са викани формално за дискусии, като предварително се е знаело кой ще спечели поръчката.

„Ужасявам се, че такива неща се случват в момента. Аз съм принципал на „Пирогов” и отговарям за здравното заведение. Лекарите, които работят там, нямат отношение към състоянието на тази структура. Нямам нищо против „Пирогов” и ще подчертая, че подобни проверки ще има в много болници. Дори в момента НЗОК инспектира три области – Враца, Видин и Монтана”, каза Атанасова.

"Докладите ще бъдат предадени на Инспекцията по труда, НАП и ако се наложи, на прокуратурата", уточни здравният министър.

Позицията на "Пирогов"

Изпълнителният директор на "Пирогов" обясни, че болницата има библиотека с 4 хиляди тома, човекът, който разняся книгите по стаите взима 100 лева на месец, а заплатата на библиотекаря е 300 лева. Той обаче работи по 5 часа на ден. Затова екип на bTV не успя да се срещне с него.

Директорът проф. Раденовски предпочете да не коментира констатациите в доклада, докато не го получи лично. Във връзка с откритите проблеми при дарителските кампании, от ръководството отговориха, че става дума за дарение на консумативи - втора ръка, които били негодни за ползване или с изтекъл срок на годност. Техника не била дарявана.

По отношение на случаите на нарушение на закона за обществените поръчки, директорът на "Пирогов" се закани да освободи от длъжност лицата, които са го подвели, ако това се докаже.

Други здравни теми под въпрос

Здравният министър отказа да поеме отговорността за починалото дете от Видин. Смъртта на 11-годишното момиче потресе града. То почина в линейка на път за София, след като стана ясно, че първоначално му е поставена грешна диагноза.

„Вече има доклад от медицинския одит. Установено е, че лекарят, приел детето, не е прочел правилно рентгеновата снимка и е сгрешил диагнозата. Този сигнал ще стигне до прокуратурата и тя ще прецени как да се занимава с него”, заяви Атанасова.

Тя не скри, че има проблем с доставките на лекарства за онкоболните. Изпратена е информация до всички болници как да купуват необходимите медикаменти и на каква цена. Здравният министър обясни, че от 5 до 80% са намалели надценките на лекарства, които се договарят от Здравната каса.