Ден след разкритията на bTV за ситуацията в „Пирогов”, НЗОК оповести заключения от своя проверка в болницата, извършена на 11 май.

Експерти на касата и на регионалната здравна инспекция са проверили медицинската документация на пациенти по време на тяхната хоспитализация в клиниките по изгаряния и пластична хирургия, ортопедична травматология, както и в отделенията по обща и спешна урология за възрастни.

Трима пациента приети за болнично лечение изобщо не били открити в лечебното заведение.

В някои от случаите медицинската документация е била попълнена предварително за следващ ден или били нанесени поправки в нея. В други случаи не били спазени изискванията за непрекъснатост на болничната помощ и грижите в лечебното заведение, както изисква нормативната база.

Достъпът на проверяващия екип до медицинска отчетна документация по клинични пътеки бил затруднен.

Експертите са съставили констативни протоколи по нарушенията и са предложили на директора на РЗОК в пет от случаите извършената дейност по съответните клинични пътеки, ако бъде отчетена, да не бъде заплатена.

Вчера bTV показа разследване на "Хрътките" за лечението в болницата и ситуацията в детското отделение. Констатациите - остаряла материална база, чакащи прави болни деца, медицински апарати на 30 и повече години, липса на консумативи, един лекар, обслужващ над 150 пациенти на смяна.

От ръководството обясниха, че болницата хоспитализира 30% от всички пострадали граждани на София, а за дейността си получвала около 3 милиона лева, които не били достатъчни за идеалното поддържане на всички отделения. Здравното министерство също започна проверка. И установи, че са раздавани бонуси за милиони. Ревизията на здравното министерство в болницата продължава до средата на юни.

Здравният министър Десислава Атанасова е разпоредила цялостна проверка на всички финансови договори, обществени поръчки и ремонти. Тя пое ангажимент да започнат спешни ремонтни дейности в детската клиника. Ще има и нов график на лекарите.