Лекарите в "Пирогов" са принудени да правят екстензия на деца с шлосерска бормашина. Това заяви пред bTV травматологът д-р Атанас Кацаров.

При екстензията се пробива костта, слага се скоба и се тегли с тежест, за да се намести.

Шлосерската бормашина, с която си служат в "Пирогов", е на повече от 8 години.

"Тя има и ударна, и пробивна функция. Копчето на машината обаче понякога блокира, така че вместо да пробива, машината може да започне да работи ... все едно кърти плочки. Наложи се да си купя сам медицинска бормашина", обясни д-р Кацаров. По думите му една медицинска бормашина излиза грубо 1 000 лева, а в детска травматология на денонощие минават около 120 деца, като за извършената работа клиниката изкарват средно между 80 и 120 хил. лева на месец.

"Медицински стандарти има, но те са само на хартия", смята д-р Кацаров.

Другите проблеми, пред които са изправени работещите в детската травматология на "Пирогов", са лошото отношение от страна на ръководството и малкото кадри.

"Шест човека се въртим на дежурства. Моята заплата е около 1 000 лева, а нощният труд е 50 стотинки на час ", разказа докторът. "Заплащането на медицинските сестри е 400 лева, като допълнителен труд докарват до 600 лева. Това е недостойно заплащане", смята още доктор Кацаров.

Освен лошото отношение от изнервените родители, лекарите са притискани и от негативно отношение от страна на ръководството.

Що се отнася до ремонтите, които се извършват в болницата, доктор Кацаров коментира, че целта е да се харчат пари за приближени фирми.

"Пирогов" прилича на строителна площадка, пет години се ремонтира коридорът", заяви травматологът.