Всеки месец злоупотребите в „Пирогов” са били в размер на над 140 минимални работни заплати. Това стана ясно от думите на говорителя на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Преди ден държавното обвинение започна разследването за длъжности присвоявания и безстопанственост срещу неизвестен извършител, след като здравният министър Десислава Атанасова изпрати на Борис Велчев резултатите от административната проверка в лечебното заведение.

Към момента минималната работна заплата за страната е 290 лева. От прокуратурата обаче все още не са конкретизирали периода, в който са извършвани присвояванията.

Злоупотребите в „Пирогов” лъснаха след серия репортажи на bTV, които доведоха не само до ревизията, на чиято база прокуратурата започна разследване, но и до смяна в Борда на директорите, която трябва да се извърши до края на седмицата.

На този фон бившият шеф на травматологията в лечебното заведение даде още един фрапиращ пример за нарушение. Д-р Бойко Тошев зави в предаването „Тази сутрин”, че оперативно интересно лице за службите е било прието за лечение в „Пирогов” при нарушение на всякакви правила.