Оперативно интересно лице за службите е било прието за лечение в „Пирогов” при нарушение на всякакви правила. Това стана ясно от думите на травматолога от лечебното заведение д-р Бойко Тошев. Пред bTV той обясни, че за присъствието на въпросното лице в болницата не е бил информиран нито шеф на екип, нито началник на отделение, нито началникът на клиниката.

„Беше пуснат в оперативна програма от секретарката на клиниката, за да се оперира на следващия ден. В един момент ние биваме привикани при директора и ни се оказва натиск да подписваме документ за лицето, че е в болницата и какво му е състоянието,” обясни д-р Тошев. 

Предполагаемият представител на престъпния свят бил приет и изписан, без самият Тошев да го види, като натискът за подписването на въпросния документ върху бившия вече директор на Първа травматологична клиника бил много голям. Той и останалите му колеги отказали категорично да поставят подписите си с писмо, което връчили на директора на болницата.

Поредното скандално разкритие за практиките в ключовата болница идва само ден, след като прокуратурата започна разследване срещу неизвестен извършител за присвояване и безстопанственост в болницата. Държавното обвинение се задейства, след като получи от здравния министър Десислава Атанасова документацията от извършената административна проверка в болницата. На този фон до края на седмицата трябва да се извърши смяна в борда на директорите. Досъдебното производство в прокуратурата е срещу неизвестен извършител, тъй като няма достатъчно данни, уличаващи конкретно лице, каза говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Тошев не разкри самоличността на лицето, за което разказа, но отбеляза, че медиите са отразили случая и предположи, че най-вероятно то не се е явило на "известно съдебно дело". За случая знаели шефът на секцията по ортопедична травматология в „Пирогов” доц. Кастелов, зам. директорът д-р Джунков и директорът проф. Раденовски.

Още скандални разкрития

Д-р Тошев се оплака от натиск и за други документни, и не само, измами. По думите му с помощта на ниското заплащане лекарите са принуждавани да си докарват допълнителни средства.

„Имам конкретни обвинения към сегашното ръководство за политиката на допълнително финансово стимулиране,” заяви д-р Тошев.

„Искам да се извиня на абсолютно всички честни колеги за всичко, което се изнесе. Държа на достойното заплащане, но съм против тези, които умишлено ги държат на ниски заплати, за да може с финансов натиск да ги притискат да участват във финансови далавери,” каза още травматологът.

Д-р Бойко Тошев бил освободен като началник на травматологичната клиника към средата на май с обяснението, че това било по нареждане на здравния министър Десислава Атанасова. „Поласках се от това, че министърката знае за моята личност”, каза той. По думите му на негово място била назначена доц. Кътева, „която е добър хирург на ръка..., но не отговаря на изискването на Здравната каса за компетентностите за тази позиция”.

Реакцията на здравния министър

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По-късно министър Атанасова каза по телефона за bTV, че не познава д-р Тошев и че той не е освободен от длъжност по нейно настояване. „Това, категорично, не е вярно,” каза здравният министър и посочи, че напоследък името й е замесвано в измами с медицински изделя, с хора, които са в чужбина и търсят медицинска помощ.

„Никога досега не съм говорила с проф. Раденовски по повод на назначения и уволнения на лекари от „Пирогов”,” заяви Десислава Атанасова.

Д-р Тошев обясни, че в клиниката работят хора, които не оперират. Той обвини ръководството на „Пирогов” в лицето на директора проф. Раденовски в оказване на натиск за извършване на документална измама. От Тошев се искало да отпуска бонуси на такива лекари. „Отказах да им плащам,” заяви травматологът.

Друга съмнителна схема било приемането на пациенти по т.нар. рехабилитационна пътека. Здравната каса разрешавала такава да се ползва един път годишно за седем дни рехабилитация на пациент. Според д-р Бойко Тошев пътеката е крайно нерентабилна и неизгодна за болницата, защото касата превежда общо 300 лева за болен, а престоят му струвал на „Пирогов” по 100 лева всеки ден. За Тошев било необяснимо защо болницата приема такива пациенти, когато това е толкова неизгодно за нея.

Пред bTV д-р Тошев разказа за още един „интересен случай”. Дистрибутори на метални импланти били убеждавани да завишат цените на изделията. Натискът идвал от д-р Кастелов, който поел ангажимент за това към директора проф. Раденовски.

„Факт е, че при нас някои изделия са по-скъпи от други болници,” отбеляза д-р Бойко Тошев.

Защо директорът на "Пирогов" не дава интервюта

От ръководството на „Пирогов” се опитаха да обяснят защо директорът на болницата отклонява многобройните покани от медиите да сподели своята позиция по скандалните разкрития напоследък и приключилата проверка на Министерството на здравеопазването. В съобщение на пресцентъра на болницата се казва, че екип от специалисти е подготвил 150 страници с констатации и предложения за отстраняване на пропуските. Посочва се също, че изпълнителният директор и ръководният състав на болницата имали нужда от „технологично време за отстраняване на слабостите”.

Ръководството на „Пирогов” отказва коментар по думите на здравния министър Десислава Атанасова, която заяви, че ще направи промените в Борда на директорите на болницата за активно лечение. Дали ще има уволнения щяло да се реши, след като ръководството се запознае с доклада на здравното министерство.