Държавната финансова инспекция е съставила седем акта за административни нарушения на "Пирогов", съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Проверката в болницата още не е приключила. Болницата ще трябва да връща над милион лева заради злоупотреби с пари и манипулирани обществени поръчки.

Директорът на лечебното заведение Димитър Раденовски уточни, че пет от актовете са за директора и два за дружеството. По думите на Раденовски, актовете ще бъдат обжалвани в съда.

Здравният министър разпореди най-мащабната финансова проверка в лечебното заведение, след сигнал на bTV и предаването "Хрътките".

В поредица репортажи bTV показа мизерните условия в детската клиника на болницата. Рентгенов апарат на 30 години и липса на основни медицински материали. Разкрихме и схемите за източване на здравната каса. Една от тях - извършването на ненужни операции на пациенти.

Служители в „Пирогов" получавали допълнителни суми за дейности, които така или иначе са записани в длъжностната им характеристика. Според Инспектората на министерство, чиновниците в болницата са взели 420 хиляди лева допълнително през последните три години.

Сериозни нарушения бяха открити и в сключените договори за обществени поръчки.

В края на юни здравният министър смени ръководството на болницата. Ведомството увеличи членовете в Съвета на директорите от трима на петима. Изпълнителният директор проф. Димитър Раденовски, запази поста си.

Здравният министър съобщи още, че ДДС за лекарствата остава същото, няма да има диференцирана ставка.

Одитът на Сметната палата, поискан от депутатите за цените на лекарства, е готов и предстои да бъде гледан в Народното събрание. Една от препоръките в него е към Министерския съвет и е във връзка с намаляването на ДДС за лекарствата, обясни министърът.

„И аз имах такава идея, но при разчети, направени в Министерството на финансите се оказа, че не е възможно за бюджет 2013. Да се надяваме, че за бюджет 2014 това би могло да стане", заяви Атанасова.

Тя припомни, че наредбата, която не позволяваше да се договарят отстъпки по всички лекарствени продукти и която вече е променена.

Колко ще са парите за здравеопазване за следващата година ще стане ясно на правителственото заседание в сряда, когато ще бъде гледан Законът за бюджета.

Атанасова припомни, че поиска допълнително 20 млн. лева –  за Фонда за лечение на деца, за субсидиране на общинските болници в планинските и в труднодостъпни райони, както и за капиталови разходи.

  • "Пирогов" поиска проверка от Сметната палата
  • Главният счетоводител на "Пирогов" взел над 50 хиляди лева бонуси
  • "Пирогов" има един месец да се поправи
  • "Шефът на "Пирогов" закусва детски главички и пие кръв от старци-разбойници"
  • Здравният министър смени ръководството на "Пирогов"
  • Главният прокурор твърди, че в доклада за "Пирогов" се споменават длъжностни лица
  • Неизвестният извършител присвоявал над 140 заплати месечно от "Пирогов"
  • "Пирогов" на прокурор
  • В "Пирогов" наместват кости на деца с шлосерска бормашина
  • В "Пирогов" се дават 5400 лв. за подредба на книги