Работата по клинични пътеки в „Пирогов” отговаря на законовите изисквания - спазени са всички критерии. А при извършваните регулярни рутинни проверки от страна на Здравната каса не са установени сериозни нарушения. Така от софийската болница отрекоха отправеното в ефира на bTV обвинение, че в клиниките на секцията по Ортопедична травматология се извършват нередности при оформянето на документацията във връзка с клиничните пътеки.

Думите дойдоха от вътрешен човек - д-р Бойко Тошев, главен асистент към травматологията в лечебното заведение, според когото има съществени нарушения при определянето на клиничните пътеки на пациентите – от една страна има случаи на умишлено използвани неизгодни пътеки, а от друга – било практика диагностицирането с по-сериозно заболяване или предписването на по-дълъг болничен престой с цел да се получат повече средства от НЗОК.

От „Пирогов” категорично отрекоха информацията. Като „невярни” определиха още думите на д-р Тошев, че бил отстранен неправомерно от поста началник клиника, който след това бил зает от лекар без съответната квалификация. „Д-р Тошев временно е изпълнявал длъжността Завеждащ клиника, поради липса на ценз (хабилитация), а заелата длъжността доц. Кътева отговаря на всички законови изисквания, включително Медицински стандарт Ортопедия и травматология”, се посочва в изявление на болницата.

Според написаното има логично обяснение за факта, че на лекари, които не оперират, са били плащани възнаграждения за хирургична дейност. Това се случвало, тъй като въпросните служители на „Пирогов” извършвали манипулации - част от хирургичната дейност. Сред тях са процедури като наместване на счупени кости, гипсиране, поставяне на екстензия през костите, зашиване на рани и т.н.

Името на столичното лечебно заведение попадна в скандал заради поредица от разкрития за порочни практики при лечението на пациентите и оформянето ан документите към НЗОК. Преди ден прокуратурата започна разследване срещу неизвестен извършител за присвояване и безстопанственост в болницата. Държавното обвинение се задейства, след като получи от здравния министър Десислава Атанасова документацията от извършената административна проверка в „Пирогов”.