Тази година ООН очаква рекорден брой деца, избягали от военни конфликти сами. У нас към днешна дата една трета от всички непълнолетни бежанци са без родителите си.

От началото на годината половин милион души са влезли по море в Европа. Една пета от тях са деца.

Сред тях са и тези, напуснали родината си заради военни конфликти сами или разделени от родителите си по пътя към Европа. Това е най-уязвимата група сред бежанците.

Миналата година непридружените деца, търсещи убежище са били два пъти повече в сравнение с предходната.

Заради размера на бежанската вълна, тази година се очаква да регистрираме нов отрицателен рекорд.

Децата, принудени да бягат за да спасят живота си сами, са основно от Сирия, Афганистан, Сомалия и Еритрея.

Ето историята на две братчета от Сирия.

На хиляди километри от родината, докато чакат на гръцко-македонската граница, се срещаме с Айхам и Ахмад. Малкият е на година и половина, а брат му, макар още непълнолетен, добре разбира какво е да си голям.

„Принуден съм да се грижа за него, аз вече съм майка, баща, брат – всичко”, разказва Ахмад.

Избягали са от Сирия в началото на месеца след като терористи превземат контрола над града.

„Не съм виждал родителите ни от 18 дни. Сами сме. Мъчно ми е, толкова е трудно...Нямахме пари да избягаме всички. Майка ми е ранена, баща ми има дискова херния. Събраха всичките си спестявания, но не стигаха за това пътуване. Затова избягахме само ние двамата”, обясни Ахмад.

По пътя към Европа двамата братя плащат на каналджии. Разчитат на съвестта им. Малкият - Айхам, е с възпалена ингвинална херния.

„Трябваше да отидем в град, управляван от правителството, където да го оперират. Но сме от район, който е под контрола на опозицията и не ни допуснаха в болницата. Отказаха ни помощ. Сега най-важното е да оперират Айхам. Където и да е, но той се нуждае от операция спешно”, допълни Ахмад.

Грижата за деца като Ахмад и Айхам е на доброволците и хуманитарните организации. Мерките за закрила на децата започват едва след като те подадат молби за статут на бежанци. През миналата година Германия и Швеция са приели една трета от всички непридружени деца, търсещи закрила.

"Те са често експлоатирани, те са жертви на мрежи за трафик, за сексуална или друг вид трафик, трябва да подходим със специално разбиране и с много грижи”, заяви Борис Чеширков, от Върховния комисариат по бежанците към ООН.

А Ахмад и Айхам се надяват, че щом получат закрила и помощ в Европа ще се съберат с родителите си.

Една трета от всички деца, настанени в Центровете за бежанци у нас, са непридружени или разделени от родителите си.

Най-много са от Афганистан, Ирак и Сирия.

Веднъж потърсили убежище в центровете на Държавната агенция за бежанците, непридружените деца трябва да получат настойник, докато чакат за статут.

По закон това е кметът на населеното място, който трябва да се грижи за всички деца без родители в общината му.