Пътностроителният сектор излезе на протест за трети път. Строителите изразиха недоволството си пред регионалното министерство и поискаха от държавата дължимите им, според тях, над 900 милиона лева за вече свършена работа по републиканската пътна мрежа.

От ресорното министерство и този петък обясниха, че договорите многократно са надхвърлили стойността си. Опитът за нови преговори се провали.

Събития поставят под въпрос дали бранша няма да бойкотира зимното почистване този сезон, като най-уязвими са планинските пътища.

Снимка: btvnovinite.bg
В ранните часове протестиращите окупираха регионалното министерство. Обещаната среща между ресорния министър Виолета Комитова и фирмите обаче не се състоя. Според Браншовата камара "Пътища" министър Комитова не се е появила на срещата.

Тя пък заяви, че собственици на фирми в сградата е нямало, а само техни представители.
Това доведе до ескалация на напрежение и недоволните се пренесоха под прозорците на властта пред Министерския съвет.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращите блокираха движението и настояха за среща с премиера Стефан Янев, но такава не се осъществи.

Пътните строители поискаха отново от държавата дължимите им според тях близо милиард за вече извършени ремонти.

Въпреки създадената работна група и поредицата срещи с властта решение на финансовите проблеми в сектора  все още липсват.

„Единствената среща на бранша с г-жа Комитова беше в кабинета на министър председателя. Какво точно е решила и какво предлага държавата в резултат на работата на работната група, ние не знаем", заяви Стефан Чайков, председател на УС НА Браншова камара „Пътища“.

„От 1-ви (октомври) ние трябва да започнем да имаме готовност с машини, с инертни материали, сол, пясък, хора, да се подготвим за зимното почистване на предстоящата зима 2021/22 г.“, казва Любомир Георгиев, технически ръководител в пътно-строителна фирма.

Според регионалното министерство договорите за поддръжка са надхвърлили стойността си многократно. И заради празната каса на Пътната агенция предложиха плащането за неотложната зимна поддръжка да продължи, но плановите ремонти да се отложат до сключване на нови договори. А вече изработеното да се уреди със споразумения. Напомниха и за порочната практика за плащане от излишъци на бюджета в края на годината. 

„Платят ли се тези пари сега, през бюджета, което е единствения правилен начин, това означава да блокираме пътната поддръжка за години напред“, заяви регионалният заместни-министър Валентин Граматиков. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Не трябва да гледаме всичко и да вярваме на всичко, което се случва пред нас, тъй като зад тези операции стоят понякога други намерения, понякога интереси, а понякога много по-големи цели“, заяви регионалният министър Виолета Комитова.

Пътните строители обявиха, че категорично не са съгласни с предложеното и настояват да получат дължимото.

След провалените преговори от регионалното министерство отново подчертаха, че протестиращите фирми са само част от бранша и дори не знаят кои са собствениците им. Заканиха се, че оттук нататък ще се водят индивидуални разговори само и единствено със собствениците фирмите, а не с техни посредници.
Недоволните пък обвиниха министър Комитова в некомпетентност.