Трети национален протест на пътностроителния бранш се провежда тази сутрин пред регионалното министерство. 

От Българска браншова камара "Пътища" твърдят, че вече месеци наред очакват да получат дължимите им пари за свършена работа.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно регионалният министър Виолета Комитова кани на среща собствениците на фирми, които участват на протеста.

Напрежението в сектора продължава, въпреки че миналата седмица беше сформирана експертна работна група, която трябваше да разреши проблемите. Това обаче не се случи. Представители на пътностроителния сектор проведоха срещи с премиера, с президента, както и с ресорния министър – Виолета Комитова.

Снимка: btvnovinite.bg

Те организираха и два други протеста, като според пътните строители държавата им дължи над 800 млн. лева за вече свършена работа по републиканската пътна мрежа. Не така обаче смята властта, според която договорите вече многократно са надхвърлили стойността си.

Властите отправиха предложение плащането за неотложната зимна поддръжка и сигурността по пътищата да продължи, а всички планови ремонти да бъдат отложени до пролетта със споразумения.

Снимка: БГНЕС

От регионалното министерство днес отново заявиха, че парите няма как да бъдат изплатени на куп, защото това означава да блокират сумите за ремонти по републиканската пътна мрежа за години напред.

Снимка: БГНЕС

Пътните строители категорично не са съгласни. Те твърдят, че все още има неизплатени суми за миналогодишното зимно поддържане. Така на практика сигурността на пътищата у нас е под въпрос.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!