Срещата на собствениците на фирми от пътностроителния сектор с министъра на регионалното развитие не се състоя.

Според официалното съобщение на МРРБ представителите на фирмите, които по-рано тази сутрин излязоха на национален протест, не са отишли на срещата.

Според протестиращите министър Виолета Комитова е отказала да се срещне с тях. 

Повече от четири месеца МРРБ провежда срещи с представители на Българска браншова камара „Пътища“, с представители на фирмите, с профсъюзи и с работници – всичките без особен успех, припомнят от министерството.

Зам.-министър Иван Шишков посочи, че  ръководството на МРРБ очаква поканените собственици на строителни фирми да дойдат в министерството.

След като до среща не се стигна, напрежението сред протестиращите ескалира и те решиха да поемат от МРРБ по улиците на София и стигнаха до Министерския съвет. Блокирано е и движението в района. 

Според пътните строители държавата им дължи близо милиард за вече свършена работа по Републиканската пътна мрежа. Плащане обаче липсва от месеци. 

"Единствената среща на бранша с госпожа Комитова беше в кабинета на министър-председателя. Какво точно е решила и какво предлага държавата в резултат на работата на работната група, ние не знаем, никой не си е направил труда да ни информира", твърди председателят на Управителния съвет на Браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков. 

Според него има пътни участъци, по които не се работи в момента, защото държавата абдикира от ангажимента си и отказва да плаща на пътностроителните фирми, за която тя самата признава, че трябва да бъде платено.

"Тази година за март месец не са ни платили зимната поддръжка, а настъпваме в ноември, трябва да имаме готовност с машини, с инертни материали, сол, пясък, хора - да се подготвим за зимното почистване на предстоящата зима", уточнява Любомир Георгиев- технически ръководител в пътностроителна фирма. 

Според властта договорите за поддръжка са надхвърлили стойността си многократно. И заради празната каса на Пътната агенция, миналата седмица анонсираха предложение - плащането за неотложната зимна поддръжка да продължи, но плановите ремонти да се отложат до сключване на нови договори през пролетта. А вече изработеното да се уреди със споразумения. 

Пътните строители не са съгласни с подобно предложение и категорично искат да получат дължимото. Те ще протестират отново в понеделник, от 8 ч., пред сградата на Министерския съвет, съобщи Стефан Чайков.

Представители на ръководството на браншовата камара поискаха среща със служебния премиер Стефан Янев, която не се състоя.