COVID-19 удари нов, абсолютен рекорд у нас, от началото на епидемията -10 000 случая за денонощие и тревожно много заразени деца. Те вече са над 2400 или една четвърт от всички инфектирани за денонощието.

За недостиг на интензивни и на педиатрични COVID легла, алармират медици. Министерството на образованието и науката обмисля общо 9 календарни дни междусрочна ваканция, вместо един ден.

Идеята е междусрочната ваканция да бъде удължена от 29 януари до 6 февруари. Министър Денков подчерта, че предложението ще се обсъди на отраслов съвет в петък. Ако няма забрана от Министерството на здравеопазването заради настъплението на вируса, предвижда се децата да са на училище на 7 февруари.

Карантинираните учители са 3,6%, а карантинираните ученици близо 2,6 на сто. А решението за преминаването в онлайн обучение ще се взема на локален принцип - в различните училища и населени места.

Междувременно получихме сигнали за лични лекари, които са отказали преглед на деца с COVID-19.

В продължение на седем дни Валентин търси лекар за внучката си, която е на година и 11 месеца и е положителна за коронавирус.

„И почваме ходене по мъките. Личните лекари не искат да преглеждат деца, които са с положителна проба. От Спешна помощ ни казват, че дори да дойдат, те със слушалките нищо не могат да открият“, каза Валентин Максимов.

От COVID център детето е пренасочено към болницата по детски болести, където е прието с едностранна бронхопневмония.

В педиатрията в София през последните три дни всички легла за деца с COVID-19 са били заети.

При децата основните симптоми са кашлица, хрема, лека температура, дори повръщане. При част от малките този вирус отключва и захарен диабет.

„Първо е уместно да се чуят с техния общопрактикуващ лекар. В нашата болница има място за прегледи, организиран е фургон, който е изнесен. Лекарският ни морал и етика не допуска да откажем преглед“, заяви д-р Наталия Габровска, педиатър и детски пулмолог.

В последните 10 дни отчитат пик сред децата.

„Когато се изпише едно дете, на негово място, за съжаление, постъпва друго“.

Десетки класове в Благоевградско се карантинират всеки ден. Славея е у дома от петък.

„Пиша домашните и чакам мама и тате да се приберат. Не се срещам с никой друг освен с мама и тате. Утре отивам на училище, днес ми свършва карантината“, обясни Славея Даскалова, която е в 5 клас.

В Трето основно училище карантинираните паралелки са 13. Заразени са и трима учители. Налага се да ги заместват и външни преподаватели.

„Според мен трябва да преминат онлайн обучение, поне децата от 5. до 12. клас, защото всеки ден карантинираме над 100 паралелки“, каза д-р Веселка Мончева, РЗИ-Благоевград.

На този фон 9 неучебни дни предлага министърът на образованието - от 29 януари до 6 февруари.

„Има очаквания тази седмица да бъде близо до върха на настоящата вълна. За нас е ключов локалният подход, при който се отчита ситуацията в конкретното училище в конкретното населено място“, заяви академик Николай Денков, министър на образованието.

А в Стара Загора има недостиг на педиатричните легла. Затова ще ги увеличат до 12. В момента от инфекцията там се лекуват 7 деца. В общините Средец и Сунгурларе затварят детските градини, ясли и центрове.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!