Разпространяват се неверни твърдения и изводи по отношение на смъртността от коронавирус у нас. Това каза на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Преди няколко дни бившият здравен министър Костадин Ангелов написа във „Фейсбук“, че „Кацаров сякаш живее в друг свят“ по отношение на смъртността у нас. Ангелов твърди, че починалите от COVID-19 за първите девет дни на октомври са 734 души, а за целия октомври през 2020-а загубилите живота си са 454 души.

„Повече от месец България беше на първо място по смъртност в целия ЕС. Преди два дни Румъния ни задмина по този показател. В Букурещ обаче правителството падна заради този факт“, написа Ангелов.

В тази връзка здравните власти дадоха повече информация относно смъртните случаи от COVID-19 у нас през цялата пандемия.

„Тази епидемична вълна се развива относително бавно. През последните дни обаче започна да се повишава малко по-интензивно в сравнение с предишните дни“, каза проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

Снимка: Антъни Джоуид

Увеличаването на броя на смъртните случаи безпокои абсолютно всички, допълни тя.

Кожухарова призна, че през тази вълна има повече заболели деца. По думите ѝ хоспитализираните деца са нищожен процент. В лечебни заведения са настанени 121 непълнолетни.

Каква е смъртността у нас от началото на пандемията

По време на цялата първа епидемична вълна общият брой на починалите е 7920 души, а по време на втората - 8459 души. Кожухарова направи сравнение на първите девет седмици на всяка една от вълните. В момента сме приключили именно деветата седмица на третата вълна на коронавирус.

По време на първите девет седмици на първата вълна броят на починалите е 4735 души, а за същия период на втората вълна - 4479. По време на третата смъртните случаи са 3364 души. По думите на проф. Кожухарова това е доказателство, че „Делта“ вариантът, макар и по-бързо разпространяващ се, не е непременно по-смъртоносен.

„Не става въпрос обаче за смъртните случаи, които са наблюдавани директно свързани с коронавирусната инфекция. Истината е, че при всяка една от вълните броят на смъртните случаи всяка седмица се увеличава значително и надвишава обичайното си ниво“, поясни тя.

„Както се вижда от данните, смъртността в момента е с около 1/3 по-ниска от предишните вълни. Основната причина за това вероятно е, че има 20% ваксинирани хора вече, а вероятно и още толкова преболедували“, обобщи Стойчо Кацаров.

COVID-19 на Балканите

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова направи сравнителен анализ между заболеваемостта у нас и съседните ни страни. По думите ѝ данните са за 2-седмичен период, на 1 млн. души

„Докато в България имаме около 4000, в Сърбия са 12-14 хил. – в пъти повече. Сходни са показателите с Турция – заболеваемостта у нас е малко по-малка. По отношение на Албания – там имат по-малко от нас. Гърция – подобно на Албания. С Румъния – в пъти по-висока заболеваемост в северната ни съседка“, допълни Христова.

Тя уточни, че в момента основно циркулира "Делта" вариантът, който е 2,5 пъти по-заразен от "Алфа".

Колко са COVID леглата и колко от тях са заети

У нас в момента има 7268 COVID легла, от тях интензивните са 760. Към 13 октомври заетите легла са 5646, а интензивните – 485. Или в проценти – общата заетост на леглата е 71 на основните и 63 на интензивните.

От здравното ведомство обясниха, че най-голям брой заети легла има в Търговище, Габрово, Шумен. Най-слаба е заетостта във Враца и Плевен.

В страната има разкрити почти 100 COVID зони, където помощ могат да потърсят пациенти с леки или средно тежки симптоми.

Изпратени са писма до ръководствата на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус. Там, където има повишаване на смъртността Стойчо Кацаров иска от директорите да свикат медицинските съвети и да направят анализ на протоколите и на начина, по който се лекуват болните.

„Ако преценя, че е необходима някаква корекция в поведението по отношението на лечението на коронавируса, да предприемат мерки и да ни информират“, поясни служебният здравен министър.

Възможност за лечение с моноклонални антитела

Прави се всичко възможно и до края на този месец да се осигури допълнителна възможност за лечение на тежкоболни с коронавирус, а именно с т.нар. моноклонални антитела.

Те все още не са разрешени за употреба от ЕС, но има възможност това да стане със заповед на министъра на здравеопазването. В момента се подготвя цялата необходима документация, ще е необходимо и допълнително решение на Министерския съвет, уточни Кацаров.

Ще се работи и за допълнителна възможност, която да улесни хората при записването за ваксинацията, защото има и такъв проблем. Трудно се осъществява контакта с някои ваксинационни центрове и с личните лекари.