Реекспортът на лекарства не трябва да бъде забраняван и това е поредното неразбиране на проблема. Има криминален паралелен реекспорт и той трябва да бъде преследван. Това каза в предаването „Тази сутрин” Петър Москов, бивш здравен министър.

Това започна като полицейско разследване от мое искане, когато заедно с министър Бъчварова наложихме това като един от приоритетите, с които МВР трябва да се занимава по линия на борба с организираната престъпност.

Мораториумът е вик на безпомощност – това е ние не можем да правим здравна политика и затова ще забраняваме едни неща, допълни Москов.

По отношение на мораториума върху новите лекарства, според него става въпрос за конфликт – от една страна конфликт между фармацевтичната индустрия в желанието й да максимализира печалбите си и от другата страна, стои държава, която не може да защити обществения интерес, защото няма компетентност, няма експертизи, пред нея са поставени сбъркани политически цели.

Същината на проблема е, че няма държава която да защити обществения интерес и от цялата тази работа страдат пациентите, допълни той. Новите медикаменти са някакъв шанс за по-добро качество на живот или за удължаване на живота им.

Това, което даде резултат е, че направихме комисия по защита на здравните технологии и за 16-та година тя направи така, че от желанието на фирмите касата да финансира техните медикаменти, свали 50-милионно искане на тези фирми през минаване през прозрачна процедура на фармако-икономически анализ, обясни бившият здравен министър.

„Индустрията се е пробвала, срещнала е компетентна държава, не е минал номерът, толкова.

"Тези лекарства, които са минали през тази комисия, поставихме втора бариера – именно отстъпки пред Касата. Направихме съвместна комисия между Каса, министерство и Съвет по цени. Обединена компетентност и взаимен контрол между институциите в обществен интерес", допълни той.