Бежанците от Розово са намерили подслон в Крън. Оказа се, че не всички хора от Розово смятат пропъждането на сирийците за правилно.

Ганчо Каменарски е родом от Розово. Като дългогодишен военен кореспондент, войната го е срещала неведнъж с бежанци - изненадан е от постъпката на част от хората в селото.

„Повече от половината село се състои от бежанци - преселници от турската граница преди 50-60 години. Ако селото беше казало тогава - Не ги щем - те са голтаци бедняци, какво щяха да правят”, пита мъжът.

17-те сирийци се страхуват за живота си след скандала в Розово. Сега са намерили временен подслон в град Крън.

Четирите сирийски семейства напуснали град Халеб миналата година. Нелегалното минаване на българо-турската граница им струвало по 500 долара на човек. В Розово платили 2 600 лева капаро, което до момента не им е върнато. На практика сега са без пари.

„В Розово излязох на терасата да изпуша една цигара и веднага отвън се появиха някакви хора и започнаха да ни гонят. Имитираха с ръце, че държат пушки и ще ни застрелят”, казва Ханан.

Докато екип на bTV разговаря със сирийците, на най-възрастния член на групата - 70-годишният Рафат, му прилошава.

Мъжът е приет в болница. Сърцето му не издържало на стреса и напрежението от последните дни.

Мечтата на бегълците е да получат легални документи и да си намерят работа. Никой от тях не желае да остава за постоянно в България.