Обяви в интернет набират хора, готови да дадат достъп до „Фейсбук” профилите си срещу заплащане. Според експерти по киберсигурност най-вероятната цел на тази онлайн кампания е политическа пропаганда. Не е изключено обаче да става въпрос и за обикновена измама.

В обявите не се споменава техният източник. Иска се активен от поне 2 години „Фейсбук” профил с реални снимки и достъп с приложението дистанционен контрол на компютъра ви. 

Обещават ви и 50 лева. Според киберспециалисти най-вероятно става дума за набиране на така наречените тролове – с цел да разпространяват определени политически послания преди предстоящите избори догодина.

Предложението за бързи пари чрез предоставяне на активен „Фейсбук” профил се среща и в множество еднотипни обяви, появили се преди дни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искате ли еднократни 50 лв. Може профили и извън България”, гласят те.

Според експерти по киберсигурност тази кампания може да е дело на рекламна агенция.

„Това обаче се случва срещу много по-малка сума пари и обикновено таргетира и засяга много голям брой потенциални клиенти – автоматизирана работа, нещо, което не изисква толкова много ръчен труд”, коментира Красимир Коцев, експерт по киберсигурност. 

Затова и другата вероятност – зад обявата да стоят политически формации, се смята за по-логична.  

bTV влезе в контакт с един от авторите ѝ. Последваха инструкции: „Инсталира се една програма, за да имат достъп до компютъра ви. Oт телефон не става”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако се извършват злонамерени действия, много по-трудно може да бъде идентифициран човекът впоследствие, който действително е инициатор зад това нещо. Той може да получи достъп до паролите, които ние сме запаметили в социални мрежи, в онлайн платформи, включително на места и до финансови платформи”, посочи Красимир Коцев. 

От организацията „Чист интернет” обясниха пред bTV, че ще проверят случая. И в момента имали данни за политически фигури, които били изградили „впечатляващa мрежa от тролски акаунти, групи и страници в социалните мрежи и сайтове”.

Междувременно изследователи на руските фабрики за тролове твърдят, че „използването на ботовете за убиване на политическия диалог е само един от примерите за преминаване на границата”. И че ако срещу тях не се реагира, ще последва хаос.