22 общински измервателни станции следят качеството на въздуха в София. След 27 декември ще бъде пуснат и сайт, на който данните ще се следят публично в реално време.

След няколко дни със завишени нива на фини прахови частици, дойде добра новина – въздухът днес не е отровен. Данните отчетоха станциите на Столичната община.

„Индкесът се базира на измерванията за озон, серен диоксид, фини прахови частици и в зависимост кой показател е най-висок се формира индексът за качество на въздуха”, обясни Теодора Полимерова.

Въздухът е чист, показват и данните на гражданската инициатива „Еър София”.

В дни като този разминаване между показанията няма. При различни стойности обаче настъпва объркване – на коя платформа да разчитаме?

„Методът на „Еър София – те са чисто оптични. Те започват да дават отклонения, когато става много влажно”, каза Венелин Гърбов.

„Разлики няма, освен в дни с висока влажност с над 80-90 процента. Това са само няколко дни в годината. Хубаво е да има и едните, и другите”, смята Стефан Димитров.

Според експерти от Института по метеорология и хидрология, можем да вярваме изцяло на държавните станции, защото те са професионални.

„Пет точки са малко. Гражданите са добре, те имат над 300. Приборите на Изпълнителната агенция се калибрират и при тях грешката е нормирана. При другите не е ясно”, заявиха от НИМХ. 

От института напомнят още, че дните с мръсен въздух се дължат и на географското разположение на София.

Макар и днес картата на София да е зелена, експертите предупреждават, че през следващите дни предстоят инверсии, които да доведат до повишени нива на фини прахови частици във въздуха. Тези  явления се очакват от неделя.