Дворецът „Кричим” ще бъде отворен за граждани от есента, планират във финансовото министерство, в чиито ръце Министерски съвет повери опазването на имота. Досега резиденцията и ловното стопанство към нея се стопанисваха от Национална служба „Охрана”.

Пълен и постоянен достъп до двореца обаче не се предвижда. Идеята е резиденцията да бъде отворена за провеждане на конференции и семинари, както и за посещения в определени дни и месеци, обясни вицепремиерът Симеон Дянков.

След днешното заседанието на кабинета стана ясно, че ведомството, управлявано от финансовия министър, ще пази имота временно, докато се вземе решение как да се използва по-добре. Финансите на резиденцията изглеждали добре, а бюджетът бил известен – около 700 000 лева.

Дянков се върна назад в историята, припомняйки, че именно на това място са се случили интересни събития, за които се знае малко. Той обаче не пропуснал да ги спомене в доклада си пред МС:

„Например, непосредствено преди убийството на Александър Стамболийски 1923 година, той е бил предупреден и е решил, че там ще бъде мястото, където е най-възможно да успее да се съхрани. На път за там Александър Стамболийски е бил хванат и по-късно – убит.

1943-а година Цар Борис ІІІ там скъсва заповедта за депортиране на българските евреи.

Тепърва ще се разровим, за да видим от социалистическата ни история. Там има доста добре описано как Людмила Живкова като е ходила на лов, понеже не е можела да стреля, цялото село са го събирали и са му казвали: „Събирайте дивеча, но внимавайте вас да не ви гръмне”.

Мястото записа и още едно събитие в историята на България. Само преди месец Върховният касационен съд постанови, че бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок не са собственици по право на двореца „Кричим”.

Адвокатите на някогашния лидер на управлявалата страната партия НДСВ и сестра му твърдяха, че имотите от Интендантството на цивилната листа на Царя са техни по право и са одържавени неправомерно.