Не може да ви покажем лицата и имената им, но зад маските стоят едни от най-подготвените войници във военноморските ни сили. Това са специалните части от легендарното формирование 22 580, известно като поделение „Тихина“. С други думи – българските „Тюлени“.

Техният брой е 150 и изпълняват специалните задачи на Военноморските сили. За целта се готвят ежедневно по въздух, суша и вода.

Снимка: bTV

„Здравословното състояние трябва да е отлично. Трябва да отговаря на определени критерии за работа под вода, над вода и за изпълнение на парашутни скокове. Важна е физическата подготовка. Разбирате, предполагам, че плувно-гмуркаческата подготовка на такъв тип бойци трябва да е на ниво“, обясни командирът на Морския специален отряд кап. II ранг Герман Славов.

Снимка: bTV

Едно от първите неща, на които се обучават морските командоси е да преодоляват физическата болка. Обичайните им тренировки включват например 10-километра бягане и 5-километра плуване със снаряжение. Командирът смята, че отрядът има „доста добро ниво“ на готовност, но „винаги има какво да се желае, какво да се търси, какво да се постигне“.

Свръхтежките тренировки обаче са само част от подготовката. За да изпълняват своите задачи, те са обучени да имат пълен контрол над инстинкта си за самосъхранение. И дори в най-критичните моменти той да се подчинява на тях, а не те – на него. „Просто нашата професия го изисква да ги потискаме  тези чувства, да ги оставяме на заден план и да се справяме с всеки един проблем и с всяка една ситуация. Да действаме адекватно“, казва един от командосите.

Снимка: bTV

Той и колегите му споделят, че професията им е по-скоро призвание, за което се изисква много хъс, мотивация и чувство на дълг към родината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!