Улица във Варна беше кръстена на донор, спасил четири човешки живота. Неговото име е Георги Николов.

През 2015 г. Георги остава завинаги на 21 след мозъчен кръвоизлив. Родителите му намират сили и даряват органите му.

„Мъката си остава в сърцата ни, няма как. Но, да, облекчение е, защото аз някак си интуитивно съм усещала, че Георги ще живее и даже му обещах, колкото и налудничаво да звучи. Той живее чрез тях“, споделя майката на Георги – Светла Николова.

Сред четиримата, на които е предоставен шанс за нов живот, е Айше, която получава бъбрек от Георги.

„Наистина са хора с големи сърца, прекрасни хора, прекрасно семейство, то няма как да им благодаря. Ако не беше тази донорска ситуация, аз нямаше да живея досега“, казва Айше Бейтиева.

След случилото се Александър, братът на Георги, и неговият приятел Димитър, си поставят за кауза да популяризират колкото е възможно повече донорството у нас.

„Защото България е на последно място в ЕС по донорство и непрекъснато стотици хора очакват своя нов орган и това е техният абсолютно единствен шанс да продължат да живеят“, казва Димитър Панайотов.

Като част от инициативата „Последният дар на човека“ от днес, точно 8 години след смъртта на Георги, улица във Варна ще носи неговото име.

„Не целим толкова да насочим прожекторите към Георги, а по-скоро да разкрием тези анонимни герои в нашето общество, да им дадем физическо тяло по някакъв начин, да покажем благодарността си към близките на тези хора“, казва братът на Георги.

Надеждата е примерът от Варна да бъде последван и от други общини.

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската идея носи името "Анонимните герои". Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.