11 са новите случаи на коронавирус у нас към 17 ч. Общо в страната регистрираните случаи са 92. В два нови града има пациенти – Смолян и Велико Търново. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В Смолян пациентът е в добро общо състояние, завърнал се е от Великобритания преди 2 дни. Изолиран е в болницата.

Във Велико Търново пациентът също е в леко състояние, настанен е в инфекциозната клиника.

Останалите нови случаи са в София и са в задоволително състояние.

Към днешния ден в Банско няма установени нови случаи на заразени с коронавирус. Градът е под карантина от вчера, като редът се осигурява от МВР.

Ген.-майор Мутафчийски посочи, че при двама пациенти у нас има тенденция към влошаване на състоянието, единият от тях е 81-годишната жена в "Пирогов".

Болниците, при положение на карантина, губят плановете си пациенти, особено хирургиите. Това е сериозен удар и се мисли за механизъм за компенсация на болниците, допълни председателят на Националния оперативен щаб.

Във връзка с женските консултации, които не работят, и документите, от които се нуждаят жените във връзка с раждането, ген.-майор Мутафчийски каза, че това е решим проблем и ще го поставят пред МС - да издаде механизъм за дистанционно издаване на тези документи, от които се нуждаят бъдещите майки.

Той обясни какъв е пътят на пациентите:

„Те се обаждат по телефона на личния си лекар. След като обяснят състоянието си личният лекар по телефона преценява дали да го изпрати в болница или не. Личният лекар въобще не се среща с тези пациенти. Това е важен детайл.

След като личният лекар по телефона е преценил, че състоянието на болния отива към средно тежко и към тежко, той се обажда на Бърза помощ или на РЗИ, които осигуряват транспорт на пациента в съответната болница. Това е за цялата територия на България. Личният лекар в случая не бива да се среща с него, защото в амбулаторията на личния лекар отиват хронично болни, възрастни хора и те не трябва да се срещат с такива пациенти“.

Когото се установи, че е заразен, той се изолира и се препоръчват мерки към персонала да работят в защитни екипи. Прави се дезинфекция на останалата част на болницата и тя си работи.

"Софиямед" ще работи като нормална болница и ще лекува в изолирана среда пациента който е заболял, поясни ген.-майор Мутафчийски.

След като пристигне в болница се извършва преглед и се преценява дали са остане на лечение или не, дали да бъде тестван или не. Когато е тестван имаме две категории пациенти – едните са отрицателни, другите – положителни.

При положителните се развиват няколко сценария – първи сценарий е лечение вкъщи, защото е в леко или леко към средно тежко състояние.

Сценарий 2 – в по-тежко състояние и се приема в болница. Сценарий 3 – дори и със средно тежко състояние но възрастен пациент с придружаващи заболявания се приема в болница.

За - за ВМА не се препотвърждават резултатите. За останалите лаборатории съществува режим на потвърждаване в Националната лаборатория. В процес е разширяване на кръга на лаборатории, поясни ген.-майор Мутафчийски.

Ако българинът е от чужбина и няма личен лекар се обръща към РЗИ. За тези, които не са здравноосигурени, защото отдавна живеят в чужбина, щабът ще предложи на министъра на здравеопазването временно да им се признаят права.

Защитните облекла бяха доставени за първи път тук и след това в Банско. Днес е пристигнала следващата пратка и тя заминава за „Пирогов“, „Александровска“ и всички болници, които са засегнати. В тези болници е имало от другите защитни облекла, каза още председателят на щаба.

Единият производител има капацитет да шие 8000 на ден, другият 2000. Тяхната производителност зависи от производството на плата, защото самата мембрана има узряване 8 дни, трябва да узрее материалът. След това е годна, да се прави. Самите шевове подлежат също на узряване.

До края на седмицата ще има около 2000 такива облекла, които отговарят на 100 000 еднократни, съобщи ген.-майор Мутафчийски.

"Двама лекари от ВМА са се върнали от Дания и са на домашна карантина.

Двама утре се прибират от круиза и от Мароко. Те ще бъдат наказани, защото аз съм издал заповед още преди всички останали неща за ненапускане на държавата и пътувания в чужбина ио те не са се съобразили с моята заповед", съобщи ген.-майор Мутафчийски.

Във връзка с ромското население той заяви, че е имал разговор с вътрешният министър Младен Маринов и главния секретар Ивайло Иванов да имат по-дейно участие във връзка с ромските общности.

Над 200 ромски медиатори са активирани да разясняват в ромските общности за хигиена, дезинфекция, карантина. За първи път ни сигнализираха за този проблем в Стара Загора. 200 човека не са малко. Работили са по предишни такива епидемии, имат опит, уточни той.

За контрола по ГКПП-тата ген.-майор Мутафчийски заяви, че е доказана ниската ефективност на термокамерите, директното измерване на температурата давало по-добри резултати.

Във връзка с Видин, председателят на Националния оперативен щаб коментира, че броят на медиците в града и служителите на РЗИ е съществен проблем.

Ген.-майор Мутафчийски каза още, че се обмисля вариант за създаване на временни лазарети за заболели с до средни оплаквания, както и вариант какво да се предприеме спрямо възрастните хора, ако се ограничи съвсем движението на хора. Търсят се подходящи сгради, за да могат да бъдат настанявани такива лица, организира се логистиката, допълни той.

Една от препоръките в Европа е пазаруването в магазини да става с безконтактни карти, припомни още Мутафчийски.

Ген.-майор Мутафчийски каза още, че преди малко Турция е затворила границата си.

По света случаите са вече 204 хиляди, смъртните случаи са 8232, а оздравелите са 82 866.

На Балканите - Сърбия има 11 повече заболели, в Гърция са общо 287, а в Турция - 98 случая.

В Германия вече има 10 хиляди заразени с коронавирус инфекция, новите случаи са 702. Испания отчита 13 хиляди случая и 1800 нови. В Италия случаите общо са 31 хиляди. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!