Два модела защитни облекла за многократна употреба за предпазване от заразяване с коронавирус са предложили български производители и с мострите започват изпитания. Освен това, фирмите у нас, които произвеждат защитни маски, спират износа, за да задоволят търсенето в България. Това стана ясно по време на брифинг в Министерството на икономиката.

Там по-рано днес ресорният министър Емил Караниколов прие представители на текстилния бранш, кризисния щаб и други специалисти. Към момента се използват еднократни защитни облекла, като за следващите 2-3 месеца са обезпечени по около 100 000 бройки на месец, подчерта Караниколов.

Предложените проекти вече са дадени на военен институт и сертифициращи фирми, за да се прецени тяхната годност за масово производство. Резултатите се очакват в рамките на 2-3 дни.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че новите облекла могат да минат през до 50 цикъла на пране, като това ще компенсира евентуална по-висока цена.

Производителите са поели ангажимент заради спешната ситуация да намалят обема на работата си по други договори, за да задоволят търсенето у нас. Зам.-министър Лъчезар Борисов допълни, че на следващ етап може да се започне и износ на продукцията, като от страна на държавата е поет ангажимент изделията да бъдат представени на нуждаещи се държави чрез търговските ни представители.

Той обяви още и че, освен двата български проекта, има договорка с две държави за закупуване на защитни облекла от тях. „Едната е много близо до Европа, другата е в Азия“, посочи той.

По въпроса със защитните маски на брифинга стана ясно, че по законови причини държавата не може да предостави директно на аптеките наличности, но ще е посредник между производителите и търговците. До момента продукцията от България е отивала основно за износ, но, заради случаите на COVID-19 у нас, временно се нарушава свободното движение на стоки с цел отговаряне на огромното търсене, обясни икономическият министър, като подчерта, че има европейски регламент, който позволява това.

Отделно от това, и в този случай има и контакт с чуждестранни производители.

  • 663 са новите случаи на COVID-19
  • Спадът на COVID заболеваемостта продължава
  • Доц. Гломб: „Омикрон“ е доминиращият вариант
  • Специалист: COVID-19 и лекарствата за него могат да доведат до развитие на язви
  • COVID-19: Лек спад в общата заболеваемост у нас
  • 24% положителни проби за COVID-19 у нас
  • Спазват ли се новите COVID мерки в София?
  • Маските на закрито стават задължителни в София
  • 1701 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Расте броят на заразените с COVID-19 у нас, пикът ще е след седмица