В НАП има списък на 34 физически лица с доходи от лихви по сметки в швейцарски банки в общ размер около 2,3 млн. швейцарски франка. Това съобщи във времето за парламентарен контрол министърът на финансите Петър Чобанов.

През февруари 2010 г. в международните и българските медии разпространиха информацията, че Федералното финансово министерство на Германия е купило магнитни носители с информация за хора, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, припомни Чобанов. По повод на вероятността в информацията да има данни и за български граждани в началото на март 2010 г. служители на българската НАП са били в Германия и страната ни е поискала да й бъдат предоставени такива данни, ако те бъдат разкрити.

Към настоящия момент информация за българи, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, не е получавана в българската НАП, заяви министърът на финансите. Независимо от това страната ни получава данни за банкови сметки на български физически лица в Швейцария. Ако те не искат самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария, уточни Чобанов.

Така персонална информация се изпраща у нас само за онези, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита. В резултат на тази информация в НАП е изготвен списъкът от 34 физически лица, за които има данни за получени доходи от лихви по спестявания в сметки в Швейцария. На въпросните хора са възложени проверки, за да се установи дали получените от тях облагаеми доходи са декларирани.

Фискалният резерв е с 200 милиона лева над минималната граница от 4,5 милиарда лева. Той е около 4,7 милиарда лева, каза още пред журналисти Петър Чобанов. „По отношение на изпълнението на бюджета, имаме позитивна изненада. Дефицитът ще бъде 1,8 % по последна информация, т.е. по-малко от предварително очакваното. Като цяло, завършихме успешно фискалната година и се справихме с доста предизвикателства, по-голяма част от които наследени. Трябваше да осигурим допълнителни разходи по отношение на Националната здравноосигурителна каса и недобре изготвения й бюджет. Успяхме да разрешим напрежението там”, заяви министърът.

„Възстановихме добра традиция, която е в полза на хората – добавките за пенсионерите в края на годината. Ефектът има силно социално измерение - около 120 милиона лева, които бяха допълнителен ресурс. Намалили сме задлъжнялостта на държавата към фирмите и ако към края на юни е била около 150 млн. лв., към края на годината вече е под 110 млн. лв.”, уточни Чобанов и добави, че ще продължат „това позитивно развитие през 2014 г.”